Technologie » Komputery

Obiegu faktur w PKP S.A. zoptymalizowany

Hicron, jako podwykonawca spółki PKP Informatyka Sp. z o.o., zakończył projekt budowy interfejsów do obsługi faktur za energię elektryczną wystawianych przez PKP Energetyka na rzecz PKP S.A. Automatyzacja tego procesu przynosi już pierwsze efekty.

Projekt, realizowany przez Hicron wspólnie z PKP Informatyka Sp. z o.o. na rzecz PKP S.A., miał na celu automatyzację i optymalizację procesu ewidencji księgowej faktur za energię elektryczną wystawianych przez firmę PKP Energetyka. Pierwszym etapem projektu było wykonanie analizy przedwdrożeniowej opisującej ówczesny kształt tego procesu oraz zaproponowanie możliwości jego optymalizacji przy pomocy rozwiązania SAP NetWeaver Process Integration (SAP PI).

Implementacja tego rozwiązania została przeprowadzona na bazie już istniejącej w PKP S.A. infrastruktury IT, którą rozszerzono o nowy element platformy integracyjnej umożliwiającej znaczące skrócenie tego procesu bez narażania klienta na dodatkowe koszty. Trwający 7 miesięcy projekt zakończył się w maju bieżącego roku – mówi Donata Kosmenda, Project Manager w Hicron
Osią procesu optymalizacyjnego była automatyzacja z pomocą interfejsu niektórych etapów obiegu dokumentów, które wcześniej były wykonywanie ręcznie przez użytkowników. W trakcie analizy przedwdrożeniowej największe możliwości zmian zostały definiowane w obszarze wprowadzania faktur do systemu SAP RE- FX i ich dalszego przetwarzania. Tym samym architekci rozwiązań z Hicron zaproponowali możliwość optymalizacji m.in. powiązywania oraz aktualizacji umów dotyczących poszczególnych faktur, ich księgowania w module SAP RE-FX, wprowadzania odczytów liczników mediów w SAP, przekazywania wyników księgowania do systemu Finansowego i Księgowego Obiegu Dokumentów.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/workflow/obiegu_faktur_w_pkp_s_a_zoptymalizowany.html

openmediagroup