Gospodarka » Przemysł

Oblicz ile możesz oszczędzić

Firma OSRAM przygotowała niezwykle ciekawą aplikację. Pozwala ona wyliczyć m.in. oszczędności jakie uzyskamy zamieniając tradycyjne żarówki na energooszczędne źródła światła. Zobacz jak prosta zamiana wpłynie na obniżenie zużycia i kosztów energii oraz redukcję emisji CO2!

Stale rosnące koszty energii elektrycznej oraz globalne zmiany klimatu coraz bardziej uświadamiają nam, jak ważne jest oszczędzanie energii. Niestety, konsumenci wciąż nie mają jeszcze wystarczającej wiedzy na temat korzyści, jakie płyną z zastosowania energooszczędnych produktów.

Z pomocą przychodzi jednak aplikacja „Energooszczędny dom". Pozwala ona, przy wsparciu trójwymiarowej grafiki, wybrać i zastosować w poszczególnych pomieszczeniach preferowane przez nas źródła światła. Dzięki wbudowanemu kalkulatorowi zobaczymy również jaką oszczędność uzyskamy w wyniku zamiany produktów - mamy zresztą do wyboru bardzo szeroką ich gamę. Co ciekawe, takie wyliczenia możemy zobaczyć zarówno w przypadku poszczególnych pomieszczeń, jak również całego mieszkania. Dodatkowo mogą one dotyczyć oszczędności uzyskanych w okresie od 1 roku do 10 lat - co jeszcze bardziej uzmysłowi nam jak wiele możemy zyskać.

Firma OSRAM zdecydowała się wprowadzić aplikację „Energooszczędny dom", aby konsumenci w prosty i łatwy sposób mogli przekonać się, jakie korzyści niesie za sobą zamiana tradycyjnych źródeł światła na energooszczędne. Jednocześnie chcieliśmy pokazać, jak wiele możliwości bezproblemowej zamiany oferuje nasza firma - każde tradycyjne rozwiązanie ma co najmniej jeden energooszczędny odpowiednik - powiedział Bogumil Stepan, Prezes firmy OSRAM.

Aplikacja „Energooszczędny dom" jest dostępna na stronie internetowej www.osram.pl/energooszczedny_dom

ap