Firma » Praca

Obowiązkowe szkolenia bhp

Zgodnie z art. 220 Kodeksu karnego, pracodawca jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo i higienę pracy zatrudnionych u niego osób.

Jeśli nie dopełnia on wynikającego z tego artykułu obowiązku i przez to naraża pracownika na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, popełnia on przestępstwo i podlega karze pozbawienia wolności do lat trzech. Jednym z obowiązków pracodawcy jest regularne organizowanie szkoleń z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy. Nie może on dopuścić do pracy osoby nieposiadającej wymaganych kwalifikacji, umiejętności oraz dostatecznej znajomości przepisów i zasad bhp. Dlatego właśnie w firmach i zakładach pracy organizowane są szkolenia bhp, które mają na celu zaznajomienie pracownika z zagadnieniami związanymi z tą dziedziną. Szkolenia bhp powinny odbywać się w czasie pracy i na koszt pracodawcy. Najlepiej jest zlecić to zadanie firmie organizującej kursy bhp.

W ten sposób można mieć pewność, iż pracownicy zostaną odpowiednio i profesjonalnie przeszkoleni przez doświadczonych wykładowców. Informacji na temat tego, kto przeprowadza kursy bhp najlepiej szukać w Internecie. Tam znaleźć można również opinie na temat poszczególnych firm szkoleniowych, porównać ich oferty i wybrać najkorzystniejszą z nich. Szkolenia bhp bardzo często są traktowane przez pracodawców i pracowników jako zło konieczne. Tego rodzaju wiedza jest jednak bardzo przydatna i warto ją sobie dobrze przyswoić, gdyż w pewnych sytuacjach może uratować zdrowie, a nawet życie. Dzięki prawidłowemu przestrzeganiu zasad bhp pracownicy nie będą stwarzali zagrożenia sobie ani innym osobom, a w razie wypadku będą w stanie udzielić pomocy poszkodowanemu. Zanim, więc zaczniemy narzekać na obowiązkowe dokształcanie, pomyślmy o tym, jakie korzyści możemy z niego czerpać.

Selena86