Technologie » Internet

Obraz firmy w internecie

W dzisiejszych czasach przy otwieraniu działalności gospodarczej logicznym krokiem jest zakup domeny i stworzenie na niej wizytówki firmy, czyli prostej strony internetowej, na której zamieszczamy opis firmy, ofertę, galerię oraz szczegółowe dane kontaktowe. Firm w sieci jest wiele, konkurencja olbrzymia. Gdy rozpoczynamy działalność gospodarczą nie zdajemy sobie sprawy z tego jak szczegóły wpływają na wizerunek naszej firmy oraz jak szczegóły potrafią przyczynić się do tego że potencjalny klient, który mógł coś kupić u nas, kupił jednak u naszej konkurencji.

Ważnym zagadnieniem przy rozważaniu tego typu sytuacji jest obraz naszej firmy w sieci internetowej. Strona internetowa firmowa to nasza placówka w internecie. Odpowiednik realnego miejsca, do którego można wejść i zapytać się o szczegóły oferty. Także czy mój drogi czytelniku gdybyś szukał nowego telefonu, wszedłbyś do starego małego sklepu z zakurzoną ladą? Oczywiście że wszedłbyś, ale gdyby w promieniu 50 km nie było innego. W sieci jest nie co inaczej. Odległość do konkurencji to zaledwie dwa kliknięcia, a więc mniej niż krok. Dlatego tak ważne jest jak wygląda Twoja siedziba w sieci. Jednym z najlepszych studiów zajmujących się tworzeniem stron WWW jest Design Cart. A wszelkie szczegóły dotyczące przebiegu realizacji oraz ceny znajdziesz w ofercie firmy pod tym linkiem.

A jak w ogóle powinna wyglądać moja siedziba w sieci? Przede wszystkim profesjonalnie jeżeli mówimy o samej grafice. Strona internetowa firmowa powinna graficznie nawiązywać do branży w której działa. Powinna też być spójna z identyfikacją wizualną firmy. Tworzenie strony internetowej dla firmy powinno być zgodne ze współczesnymi standardami graficznymi. Posiadając nowoczesną stronę internetową Twoja firma w oczach klienta też tak się stanie.

Posiadanie świetnie wyglądającej, nowoczesnej strony jest niezbędne do zachęcenia klienta do podróży po niej, do współpracy z naszą firmą, ale równie ważną rzeczą są treści znajdujące się na naszej stronie firmowej. Co powinna zawierać strona internetowa firmowa? Przede wszystkim na własnej stronie internetowej musimy zaprezentować naszą firmę, a więc niezbędne są informacje, które przybliżą nasz biznes użytkownikowi, który odwiedził nasza wirtualną siedzibę. Treść tego typu nie może być zbyt długa. Pisząc „długa” mam na myśli dłuższą opowieść mieszcząca się co najmniej na jednym arkuszu A4. W opisie firmy powinniśmy zawrzeć najważniejsze informacje i te najciekawsze.

Przedstawienie oferty może skutkować zdobyciem nowego klienta lub jego stratą. Oferta powinna być pełna i szczegółowo opisana. Trudne techniczne zwroty powinny być objaśnione.

Kolejnym niezbędnym elementem strony internetowej jest strona kontaktowa. Obecnie już standardem jest formularz kontaktowy. Z którego w wygodny sposób możemy wysłać wiadomość do właściciela strony internetowej. Obok niego powinny znajdować się szczegółowe dane adresowe oraz kontaktowe. Obecnie standardem jest już również mapka „dojazdowa”. Która świetnie obrazuje odległość od nas siedziby realnej danej firmy.

Dobrze wyglądająca strona internetowa z odpowiednimi treściami, pozwoli Ci konkurować z innymi firmami w Twojej branży z sukcesem.

slawek