Firma » Biura

Pozornie wydawać by się mogło, że obsługa techniczna nieruchomości sprowadza się do usług konserwatorskich, przeglądów instalacji i pokrewnych czynności technicznych.

Obsługa techniczna nieruchomości - utrzymanie czystości w budynku to jej ważny składnik. Postaw na kompleksową usługę!

Tymczasem utrzymanie czystości w budynku przyczynia się do maksymalnie dobrej i długotrwałej amortyzacji różnorodnych urządzeń, instalacji i kluczowych elementów wykończenia, takich jak kondycja posadzek, schodów i klatek schodowych. Dbając zatem o wzorcowy stan nieruchomości, warto postawić na kompleksową usługę techniczną, łącząc ją harmonijnie z profesjonalnym utrzymaniem czystości.

Utrzymanie czystości w budynku - kluczowe są podłogi

Utrzymanie czystości w budynku to przede wszystkim stan podłóg. Ponieważ kompleksowe usługi sprzątania wykonuje się zwykle w nocy, kiedy budynek, zwłaszcza biurowiec jest już pusty, warto zadbać również o zakup wycieraczek systemowych zewnętrznych, aby czystość podłóg, w szczególności zaś posadzek, zachowywana była przez cały dzień. W budynkach użytkowanych do działalności komercyjnej najlepiej sprawdzają się dwuczłonowe systemy wycieraczek, zewnętrzne i wewnętrzne. Te pierwsze zatrzymują brud i błoto powstałe z deszczu i śniegu, te drugie pozwalają wyczyścić obuwie. Kompleksowa usługa techniczna, zintegrowana z utrzymaniem czystości budynku zawiera również możliwość uzgodnienia czyszczenia wycieraczek przez firmę dbającą o nieruchomość.

Sprzątanie toalet to dbałość o zapobieganie zagrożeniom epidemicznym

Bardzo istotnym elementem utrzymania czystości w budynku jest regularne doglądanie czystości toalet. Firma sprzątająca zadba o nie w należyty sposób nie tylko dzięki trosce przeszkolonych pracowników, ale i możliwością pełnego dysponowania specjalistycznymi środkami czyszczącymi. Warto również monitorować na bieżąco stan urządzeń łazienkowych, takich jak podajniki papieru i dozowniki mydła, suszarki oraz dostępność papieru toaletowego i jednorazowych ręczników papierowych. Także i ich stan techniczny wpływa na realne szanse utrzymania budynku w czystości oraz jego schludny wizerunek w odbiorze klientów. Utrzymanie czystości w toaletach powinno być oparte również o monitoring stanu technicznego hydrauliki, w tym drożności odpływów i działania umywalek oraz toalet. Stosowanie się do ścisłych procedur utrzymania czystości w tym obszarze infrastruktury zapobiega zagrożeniom epidemiologicznym w budynku.

Profesjonalny sprzęt do sprzątania i specjalistyczne środki czystości - warto ich wybór powierzyć fachowcom

Utrzymanie czystości na terenie nieruchomości wymaga również zastosowania profesjonalnego sprzętu i specjalistycznych środków czystości. Mimo, że na rynku dostępna jest bogata oferta tego typu produktów, wybór sprzętu i środków do sprzątania powierzyć doświadczonym fachowcom. Zbadają oni  nie tylko potrzeby konkretnej infrastruktury pod kątem ilości oraz jakości usług, ale i wezmą pod uwagę na przykład rodzaj zastosowanych materiałów wykończeniowych w budynku, w tym fakt, czy dana posadzka wykonana jest z tworzywa sztucznego, kamienia, czy terakoty. Amatorskie zastosowanie środków chemicznych grozi uszkodzeniem posadzki lub nawet zniszczeniem podłogi, co wiąże się z dodatkowymi kosztami amortyzacji budynku, dlatego nie warto ryzykować i zadanie utrzymania czystości w budynku powierzyć profesjonalistom.

Czystość budynku firmy - nocne usługi sprzątania i dzienny monitoring stanu higieny ustalić można w zależności od potrzeb przedsiębiorcy

W przypadku budynku firmowego najczęściej usługi utrzymania czystości wykonywane są nocą, kiedy budynek jest pusty. Jednak korzystając z kompleksowej usługi utrzymania czystości istnieje także możliwość uzgodnienia dodatkowej formy wsparcia w utrzymaniu czystości w ciągu dnia, jeśli taka potrzeba zachodzi. Pamiętajmy bowiem, że o stan techniczny nieruchomości, w tym jego czystość, dbać trzeba na wiele sposób, w zależności od charakteru użytkowania konkretnej nieruchomości.

slawek