Technologie » Telekomunikacja

Odbieraj telefon stacjonarny przez komórkę - nowa usługa UPC

Głowni operatorzy starają się jednak za wszelką cenę przekonać klientów do telefonów stacjonarnych. Firma UPC wprowadziła niedawno nową usługę o nazwie UPC Phone.

Usługa jest całkowicie bezpłatna. Instalujemy specjalną aplikację na telefon komórkowy, która pozwala na odbieranie i wykonywanie połączeń z telefonu stacjonarnego w UPC przez telefon komórkowy. Jeżeli będziemy chcieli do kogoś zadzwonić to nie trzeba będzie wpisywać ręcznie numeru, ponieważ można go wybrać z listy kontaktów zapisanych w telefonie.

UPC Phone umożliwia połączenie telefonu stacjonarnego z trzema telefonami komórkowymi, dzięki czemu możemy odbierać i wykonywać połączenia z 3 komórek, a wszystko będzie dotyczyć jednego rachunku za telefon stacjonarny. Usługa przewiduje również mały bonus - gdy jesteśmy za granicą to możemy dzwonić do Polski i nie będziemy musieli płacić za roaming.

Głównym warunkiem działania aplikacji jest to, że musimy mieć dostęp do Wi-Fi lub sieci komórkowej 3G. Aplikację można pobrać z głównej strony UPC. Jest ona dostępna w dwóch wersjach - pod system operacyjny Android oraz iOS.

Cała usługa UPC Phone została stworzona z myślą o tym, aby wykorzystać lukratywne taryfy dla telefonu stacjonarnego w sieci UPC poprzez korzystanie z telefonu komórkowego.

Cały pomysł bardzo mi się podoba, tylko że jedynym minusem jest warunek dostępu do Wi-Fi lub 3G. No, ale załóżmy będąc w restauracji, czy na uczelni możemy śmiało dzwonić ze stacjonarnego, czasami za darmo w zależności od taryfy w UPC. Także w tym przypadku ograniczony telefon stacjonarny jeżeli chodzi o miejsce z jakiego można dzwonić i odbierać połączenia ma zupełnie inny wymiar, można uznać że globalny.

Paulina Ziemińska