Firma » System prawny

Odpowiedzialność finansowa w spółce jawnej

Odpowiedzialność za zobowiązania finansowe w spółkach to temat, który dla wielu osób nie do końca jest oczywisty.

W zależności bowiem od tego, jaką formę prawą posiada spółka, odpowiedzialność ta ma różny zakres. Jak więc sytuacja ta prezentuje się w przypadku spółki jawnej?

Definicja spółki jawnej

Art. 22 Kodeksu spółek handlowych wskazuje, iż za spółkę jawną uważa się spółkę osobową, która prowadzi działalność gospodarczą pod własną firmą i jednocześnie nie jest inną spółką handlową.

Odpowiedzialność w spółce jawnej

W przypadku spółki jawnej odpowiedzialność za zobowiązania finansowe spoczywa w pierwszej kolejności sama spółka, jak również wszyscy jej wspólnicy, odpowiadając za nie całym majątkiem. Odpowiedzialność ta ma charakter nieograniczony, co oznacza, iż wszyscy wspólnicy odpowiadają nie tylko majątkiem teraźniejszym, ale również tym uzyskanym w przyszłości.

Z kolei solidarny charakter odpowiedzialności, jaka ciąży na wspólnikach oznacza, iż wszyscy oni mają obowiązek spełnić świadczenie w stosunku do wierzyciela. Natomiast sam wierzyciel może domagać się spełnienia zobowiązania albo w całości albo w części, zarówno od wszystkich wspólników, od jednego bądź od kilku. Jeśli natomiast jeden wspólnik spełni całe żądanie, pozostali wspólnicy są już zwolnieni z tej czynności. Natomiast trzeba pamiętać, iż wspólnik, który spłacił w imieniu spółki zobowiązania, ma prawo domagać się od pozostałych wspólników zwrotu części swoich należności.

Więcej na temat odpowiedzialności za zobowiązania spółek można przeczytać na:

W kontekście spółek jawnych warto wspomnieć o zasadzie subsydiarności, która mówi, iż wierzyciel może wnieść jednocześnie powództwo zarówno przeciwko całej spółce, jak i wspólnikom lub wspólnikowi. Natomiast samo egzekwowanie długu z majątku wspólnika może nastąpić wówczas, gdy egzekucja z majątku spółki będzie niemożliwa.

Co ciekawe i warte uwagi, wspólnicy spółki jawnej ponoszą odpowiedzialność za jej zobowiązania finansowe nawet w sytuacji, gdy ze spółki wystąpią bądź gdy zostanie ona zlikwidowana.

Źródło:Adwokat z Wrocławia

easylife