Gospodarka » Bezpieczeństwo
Odzież robocza do gastronomii - czy jest koniecznością?
Zobacz więcej zdjęć » |
Szukasz odzieży roboczej do gastronomii, która zapewni Ci odpowiedni poziom bezpieczeństwa? Sprawdź, dlaczego noszenie jej jest koniecznością, szczególnie pod względem butów do gastronomii.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Bezpieczeństwo i higiena pracy a odpowiedni ubiór roboczy
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń, jakie niesie za sobą praca w kuchni przynależącej do restauracji lub obleganego hotelu. Ogrom pracy i duża liczba pracowników to połączenie, które przy braku należytej ostrożności może wywoływać nieszczęścia. Wystarczy kropla wody lub oleju na podłodze, aby sprawić, że ktoś niefortunnie poślizgnie się i upadnie na ostry kant któregoś z mebli. Niewiele potrzeba do nieszczęścia w takim miejscu, jakim jest kuchnia, dlatego też warto zadbać o prawidłową odzież gastronomiczną.
Elementy odzieży do pracy w gastronomii a BHP
Prawidłowy ubiór do pracy w kuchni to przede wszystkim ochrona własnego ciała, ale także wymogi prawne, określane m.in. przez zasady BHP. Fartuch z długim rękawem i zapaska to sposób na ochronę swojego ciała m.in. przed poparzeniami. Odzież noszona przez kucharzy musi przede wszystkim chronić przed przypadkową stycznością z rozgrzanym olejem czy innymi cieczami i dobrze odprowadzać wilgoć. Powinna być pokryta specjalną powłoką, dzięki której brud nie wnika w głąb struktury, a jej czyszczenie staje się przez to prostsze. Fartuch nie może krępować ruchów. Do tego musi być przewiewny, by noszenie go nie podnosiło dodatkowo temperatury ciała osoby, pracującej w już i tak rozgrzanej przestrzeni.
Odpowiednie bezpieczeństwo i higiena pracy są niezwykle ważne w miejscach, w których przygotowuje się posiłki, ponieważ serwowane są one następnie gościom. Nikt z nas nie chciałby przecież znaleźć w swoim obiedzie np. włosa, dlatego każda osoba pracująca w kuchni musi przed rozpoczęciem pracy zasłaniać swoją głowę odpowiednią czapką, np. czepkiem, furażerką czy daszkiem gastronomicznym. Stanowią one, podobnie jak fartuch, obowiązkowy element odzieży pracowników kuchni, dlatego nie powinno ich zabraknąć wśród Twojego pracowniczego zestawu.
Buty robocze do pracy w kuchni - odpowiednie bezpieczeństwo i wygoda
Obuwie, bez względu na jego przeznaczenie, musi być przede wszystkim wygodne. Buty robocze do gastronomii powinny charakteryzować się także doskonałą wytrzymałością. Wybierając odpowiedni model powinieneś zwrócić uwagę na to, czy jest on olejoodporny i antystatyczny oraz czy posiada wkładkę antybakteryjną. Koniecznością jest również obecność antypoślizgowej podeszwy, chroniącej przed mokrą podłogą zarówno w kuchni, jak i w magazynach z żywnością. W butach do gastronomii powinna być także amortyzacja pięty, dzięki której stopy tak szybko się nie zmęczą i nie będą narażone na deformacje, występujące przy wykonywaniu wielogodzinnej pracy stojącej.
Buty robocze dla kucharzy produkowane są z komfortowego i mocnego materiału, szczególnie wzmacnianego w obrębie palców. Jest to ważne, ponieważ są one narażone na spadające z blatów garnki lub sprzęty kuchenne. Obuwie o odpowiednim umocnieniu pozwala na wytrzymanie ucisku o wartości nawet 200 dżuli.
Obuwie do pracy w gastronomii może mieć formę wsuwanych lub sznurowanych butów krytych o cholewce odsłaniającej lub zasłaniającej kostkę. Kupisz je również w formie obuwia bez pięty, z paskiem podtrzymującym stopę. Wybierz najpraktyczniejszy model i ciesz się gwarancją jego użyteczności w połączeniu z pozostałymi elementami odzieży do gastronomii.
Nadesłał:
slawek
|
Komentarze (0)