Firma » System prawny

Ograniczenie władzy rodzicielskiej

Z reguły każdy rodzic chce dla swojego dziecka jak najlepiej. Dba o jego prawidłowy rozwój, wykształcenie, zdrowie oraz szczęście. Jednak zdarzają się sytuacje, gdy rodzic lub rodzice nie radzą sobie z wychowaniem dziecka lub, co gorsze, świadomie nie realizują swoich rodzicielskich obowiązków. W takich przypadkach można im władzę rodzicielską ograniczyć.

Co to jest władza rodzicielska

Przepisy prawne wskazują, iż władza rodzicielska jest zbiorem obowiązków oraz uprawnień związanych z wychowaniem dziecka, dbaniem o jego dobro oraz chronieniem jego majątku. Mają również prawo wymagać od swoich dzieci posłuszeństwa oraz respektowania ich decyzji.  Rodzice natomiast powinni uwzględniać zdanie dziecka w ważnych kwestiach dotyczących jego życia oraz majątku.

Kiedy można ograniczyć władzę rodzicielską

Władza rodzicielska może zostać ograniczona zarówno obojgu rodzicom, jak i tylko jednemu z nich.

Najczęściej mamy do czynienia z ograniczeniem władzy rodzicielskiej w wyniku rozłąki rodziców, czyli w przypadku rozwodu oraz separacji, gdy rodzice nie potrafią wspólnie dojść do porozumienia w sprawach wychowania potomka.

Natomiast ograniczenie władzy rodzicielskiej obojgu rodzicom może zostać orzeczone przez sąd wówczas, gdy istnieją argumenty świadczące o tym, iż naruszone zostało dobro dziecka.  Do takich wskazań zalicza się zaniedbanie ze strony rodziców pod kątem wychowania, zapewnienia odpowiedniej edukacji, głodzenia, stosowania kar cielesnych, dręczenia psychicznego i fizycznego, porzucenia dziecka, czy akceptowania u dziecka niemoralnego zachowania w postaci pijaństwa, podejmowania działalności nielegalnej etc.

Wniosek o ograniczenie władzy rodzicielskiej

Praktycznie każdy może złożyć taki wniosek, o ile posiada uzasadnione ku temu powody.  We wniosku podaje się wszelkie informacje dotyczące danych osobowych, miejsce zamieszkania oraz opis dowodów świadczących o naruszeniu dobra dziecka.

Rodzicom w każdym przypadku przysługuje prawo do apelacji, jeśli nie zgodzą się oni z wyrokiem sądu. Warto jednak działać szybko i od razu skonsultować się z dobrą kancelarią adwokacką, która pomoże odpowiednio przygotować pismo i poprowadzi przez kolejne etapy postępowania.

Warto również zajrzeć na blog: https://eprawnik.wordpress.com/2015/04/21/okolicznosci-ograniczenia-wladzy-rodzicielskiej/

easylife