Firma » Biznes

OHSAS

OHSAS dotyczy wdrożenia formalnej procedury, która ma za zadanie ograniczyć ryzyko związane z bezpieczeństwem i higieną środowiska pracy w odniesieniu do pracowników, klientów i osób postronnych.

PN-N 18001/OHSAS to Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy. Umożliwiają one nadzór nad zagrożeniami zdrowia i bezpieczeństwa pracy. OHSAS to międzynarodowy System Bezpieczeństwa i Higieny pracy. Jego polskim odpowiednikiem jest norma PN-N 18001. Pierwsza polska edycja tej normy pojawiła się w 1999 roku

Wymagania normy PN-N 18001/ OHSAS dotyczą;

• rozpoznania zagrożeń i opracowania procedur zapobiegającym im

• ustalenia i przestrzegania programu zarządzania

• opracowania dokumentacji Systemu

• przygotowania działań na wypadek awarii

• doskonalenia wydajności firmy

• ciągłego nadzoru wprowadzonych wymagań

Norma OHSAS/ PN-N 18001 jest zgodna z ISO 9001 i ISO 14000, dzięki czemu dana firma ma możliwość spełniania wszystkich wymogów z zakresu BHP, Środowiska i Jakości, stawianych w powyższych standardach.

Korzyści wynikające z wdrożenia systemu OHSAS/ PN-N 18001 to:

• ciągły nadzór bezpieczeństwa

• zapobieganie wypadkom przy pracy i ograniczenie strat z nimi związanych

• prawidłowe przeszkolenie pracowników z zakresu BHP

• utożsamianie się pracowników z bezpieczną firmą.

• zwiększenie renomy firmy i poprawa jej wizerunku rynkowego

OHSAS/ PN-N 18001 poprawia również wizerunek firmy w oczach potencjalnych klientów i pomaga zawierać otworzyć rynek firmy dla zagranicznych kontrahentów.

djbdoradztwo2