Technologie » AGD - RTV
Okap do gastronomii - co warto wiedzieć?
Zobacz więcej zdjęć » |
Nie tylko komfort
Rozpocznę od zaproszenia Was do lektury tekstu na temat okapów gastronomicznych, gdzie w bardzo przystępny sposób możecie przeczytać o wielu różnych rodzajach okapów gastronomicznych. Wbrew obiegowej opinii, różnią się one względem siebie, dlatego też warto poznać ofertę przed podjęciem decyzji zakupowej.
Okap, który czasem określa się mianem pochłaniacza gastronomicznego, ma za zadanie niwelowanie brzydkich zapachów oraz nadmiaru dymu i ciepła. Patrząc dalekowzrocznie, jest to inwestycja, która kosztuje o wiele mniej, niż późniejsze odgrzybianie lokalu.
Nie da się też nie wspomnieć o brzydkich zapachach, które z biegiem czasu osadzają się w lokalach, które nie zainwestowały w okap. Tłuszcz czy spalenizna jest trudna do wyplewienia. Nawet jeśli przez pewien czas może to być ledwie wyczuwalna woń, to po jakimś czasie może ona przybrać na sile, zniechęcając klientów do odwiedzenia lokalu, bo „tu brzydko pachnie”.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Wybór? Ogromny!
Jeśli wyobrażacie sobie wielkie okapy, jakie kiedyś widywało się w restauracjach, to muszę Was poinformować, że powinniście zaktualizować swoją wiedzę. Oczywiście, tego typu konstrukcje wciąż można spotkać, jednak rynek okapów kuchennych bardzo płynnie ewoluował.
Obecnie można wybierać między wieloma ciekawymi pod kątem designerskim rozwiązaniami. Jeśli ktoś chce wyeksponować ten element w swojej kuchni, bez trudu kupi odpowiedni model. Zależy Wam na dyskrecji i funkcjonalności? Także nie będziecie mieli podstaw do narzekań.
Na rynku dominują dwa główne trendy montażowe. Chodzi o okapy centralne i przyścienne. Jak sugeruje nazwa, chodzi o umiejscowienie urządzenia w odniesieniu do kuchni. To tak naprawdę jedna z głównych różnych, o których trzeba wiedzieć.
Nie warto oszczędzać
Jak w wielu innych segmentach rynku, sprawdza się tutaj powiedzenie, że „skąpy traci dwa razy”. Pochłaniacz pary musi radzić sobie z zasysaniem oparów o dużej temperaturze. Nieraz są one dodatkowo wzbogacone o tłuszcz i inne substancje, których trudno się pozbyć.
Pamiętajcie, by zdecydować się na okap ze stali nierdzewnej. To tworzywo często jest stosowane w miejscach, gdzie pracuje się z żywnością. Czy to na etapie złącz typu Camlock lub Storz, czy w kwestii okapów. Wynika to z tego, że stal nierdzewna nawet po długim czasie może być używana wespół z żywnością.
Jeśli ktoś obiecuje Wam, że okap może być aluminiowy (a przez to tańszy), raczej zrezygnujcie z takiej oferty. Na szczęście, są to bardzo odosobnione przypadki, bowiem w kwestii okapów stosowanych w kuchni, trzeba spełnić wiele rygorystycznych norm, jakie narzuca SANEPID.
Nadesłał:
slawek
|
Komentarze (0)