Firma » Biznes
Opakowania cukiernicze i ich zastosowanie
Zobacz więcej zdjęć » |
Odpowiednia powłoka ochronna zabezpiecza ciasta i torty przed rozwojem niekorzystnej mikroflory, a także utrzymuje ich najważniejsze cechy i walory przez najdłuższy możliwy czas. Opakowanie pełni również funkcję estetyczną, podkreślając apetyczność wyrobu oraz zachęcając do rozpakowania i skosztowania go.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Zastosowanie opakowań cukierniczych
Głównym zastosowaniem większości opakowań cukierniczych jest przede wszystkim ochrona wyrobów przed wchłonięciem się pary wodnej z atmosfery, a także możliwość zapewnienia bariery dla przedostającego się do środka tlenu. Powoduje on bardzo szybkie zmiany oksydacyjne w tłuszczach, których w trwałych wyrobach cukierniczych obecnych jest bardzo dużo. Ich rozkład negatywnie wpływa na trwałość oraz konsystencję wyrobu, a także prowadzi do wydzielania się obcego zapachu.
Jak zapakować ciasto lub tort?
Zarówno wypieki nabyte w cukierni, jak i te przygotowane we własnym domu, muszą posiadać odpowiednie opakowanie. Torty i ciasta zapakować można w kartonowe pudełka z pokrywką, bardzo często wyposażone w okrągłe okienko. Łatwe w transporcie są natomiast tacki tekturowe, ze względu na obecność praktycznych uchwytów. Warto pamiętać również o ozdobach. Gotowe opakowania cukiernicze różnią się między sobą wyglądem, który uzależniony jest od okazji, z jakiej przygotowywane jest ciasto lub tort. Do najbardziej efektownych należą pozłacane podkłady i tacki, a także pudełka nawiązujące stylistycznie do wesel, urodzin, chrzcin oraz wielu innych uroczystości. Skorzystać można również z barwnego lub zdobionego papieru pakownego.
Fabryczne opakowania ciast i tortów
Niektóre fabryczne opakowania cukiernicze również wykonane są z tektury, dodatkowo uszlachetnionej tworzywami sztucznymi oraz masami topliwymi. Część ciast i tortów pakowanych jest w torebki papierowe, które dodatkowo uzupełnione są o powłoki pigmentowe i barierowe. Stosuje się także laminaty z udziałem folii w postaci metalizowanej. Opakowania fabryczne trwałych wyrobów wykonuje się zazwyczaj z orientowanej folii polipropylenowej, folii z regenerowanej celulozy czy tworzyw akrylowych z warstwami zgrzewalnymi. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku produktów cukierniczych ulegających łatwemu ukruszeniu, czyli np. niektórych ciast i tortów. Mogą być one pakowane w termoformowalne tacki z folii polistyrenowej, opakowania półsztywne czy też wykonane z kopolimerów akrylonitrylowych i polistyrenu.www.joppol.pl
Nadesłał:
Dorotax
|
Komentarze (0)