Motoryzacja » Moto Serwis

Opony – dlaczego warto kupować je w Internecie?

Polska jest w czołówce krajów europejskich z najlepiej rozwiniętą siecią e-handlu. Zwolenników internetowych zakupów jest wielu. W sieci kupujemy niemal wszystko. W czym tego typu zakupy górują nad tradycyjną formą? Jak sprawdzają się w przypadku towarów o dużych gabarytach?

Właściciele wirtualnych biznesów jako jedyni cieszyli się wzrostem sprzedaży podczas panującego na świecie kryzysu. Co sprawia, że klienci tak szybko i chętnie przenieśli się sprzed tradycyjnej lady przed monitor?

Co w nich pociąga?

Pojawienie się możliwości sprzedaży za pomocą Internetu zmieniło nasze przyzwyczajenia. Sklepy internetowe wprowadziły standardy, na które niewielkie sklepy stacjonarne nie mogą sobie pozwolić. Dostępność towaru 24 godziny na dobę likwiduje najpopularniejsze utrudnienie podczas robienia zakupów - brak czasu. Dodając do tego dostępność najnowszych modeli oraz gwarancję jakości i nowości towaru - zdaje się, że zakupy w sieci nie niosą za sobą żadnego ryzyka. Czy na pewno?

Dlaczego nie należy się bać?

Właściciele sklepów internetowych robią wszystko, by obsługa klienta była na jak najwyższym poziomie. W jaki sposób dbają o klienta?

Przeanalizujmy zalety zamówień internetowych na przykładzie specjalistycznej branży - sprzedaży opon.

Najważniejszą cechą przemawiającą za zakupem opon w sieci jest dostępność produktów 24h na dobę, 365 dni w roku. Dodatkowo klient może zamówić zarówno jedną oponę, jak również kilka kompletów. Zamówienia w sklepach internetowych są właściwie nieograniczone. Dla przykładu sklep 1234opony.pl samą swą nazwą podkreśla, że można u nich nabyć jedną, dwie, trzy lub cztery opony. Jednym słowem - zakupy w sieci są bardziej elastyczne.

Obsługa klienta i jakość opon

W czym tkwi sekret sklepów internetowych? Skąd u nich niższe ceny i większy asortyment, przy jednoczesnej wysokiej jakości produktów? Zapewne stąd, że sklepy internetowe to najczęściej duże przedsiębiorstwa, dysponujące środkami inwestycyjnymi na większe zamówienia. Dużym kontrahentom łatwiej uzyskać rabat na sprzedawane w sporych ilościach produkty. Nie ma również problemu z ich dostarczeniem - współpraca z dużą firmą kurierską zapewnia szybki transport do klientów, nawet towarów o dużych gabarytach. Co warte uwagi, większe sklepy internetowe, oferujące opony, dbają o bezpieczeństwo zakupów poprzez umożliwienie klientowi zapłaty za pobraniem - w razie niezadowolenia, może on po prostu towaru nie przyjąć. Niewiele sklepów stacjonarnych gwarantuje tak sprawną obsługę swoim klientom. W dobie rozwoju Internetu wszystko ma swoje wirtualne, sprawniejsze wersje. Ceniąc czas i pieniądze, na pewno skorzysta się z takiej okazji.

katarzyna.mlynarczyk@smartpr.com.pl