Technologie » Komputery

Oracle Database Vault zwiększa bezpieczeństwo danych z aplikacji SAP

Rozwiązanie Oracle Database Vault oferuje gotowe zabezpieczenia ułatwiające ochronę poufności danych oraz zachowanie zgodności z przepisami przez aplikacje firmy SAP.

Dążąc do zapewnienia klientom większego bezpieczeństwa ważnych danych z aplikacji SAP, w czasie konferencji Oracle OpenWorld w San Francisco firma Oracle poinformowała o uzyskaniu przez rozwiązanie Oracle Database Vault certyfikatu zgodności z aplikacjami biznesowymi firmy SAP.

Rozwiązanie to pozwala przedsiębiorstwom skutecznie podnieść poziom bezpieczeństwa oraz przestrzegać przepisy poprzez kontrolowanie kto, kiedy, gdzie i jak może uzyskać dostęp do danych pochodzących z aplikacji SAP. Kontrola dotyczy wszystkich użytkowników, w tym także uprzywilejowanych - takich jak np. administratorzy bazy danych.

Korzystając z rozwiązania Oracle Database Vault, przedsiębiorstwa mogą zadbać o to, aby użytkownicy nie byli w stanie ominąć zabezpieczeń aplikacji SAP i uzyskać bezpośredniego dostępu do danych z tych aplikacji z wykorzystaniem narzędzi do zadawania pytań do bazy danych ad-hoc.

Rozwiązanie Oracle Database Vault tworzy warstwę ochronną wokół obiektów bazy danych używanych przez aplikacje SAP, aby zapobiec dostępowi nawet uprzywilejowanych użytkowników bazy danych do danych poufnych oraz wyegzekwować podział obowiązków między takimi użytkownikami.

Użytkownicy mogą dostosowywać istniejące i dodawać kolejne reguły, aby spełnić wymogi dodatkowych zabezpieczeń. W rozwiązaniu Oracle Database Vault oferowane są liczne zdefiniowane fabrycznie czynniki, takie jak pora dnia, dzień tygodnia i adres systemowy; użytkownicy mogą ponadto definiować własne, niestandardowe czynniki za pomocą specjalizowanego interfejsu API.

Dodatkową ochronę danych z aplikacji SAP zapewnia opcjonalna funkcja Oracle Advanced Security, która uzyskała już jakiś czas temu certyfikat zgodności z rozwiązaniami SAP. Funkcja ta zapewnia przezroczyste szyfrowanie danych, aby zapobiec nieupoważnionemu dostępowi do danych z aplikacji poza bazą danych.

Rozwiązanie Oracle Database Vault uzyskało wcześniej certyfikat zgodności z systemami Oracle JD Edwards EnterpriseOne, Oracle Siebel CRM, Oracle PeopleSoft Enterprise i pakietem Oracle E-Business Suite.

Informacje dodatkowe

·        Oracle Database Vault for SAP Resource Kit

·        Oracle Database Security

·        Oracle Database Vault

Od ponad 32 lat Oracle jest liderem innowacji technologicznej wpływającym na sposoby prowadzenia biznesu. Więcej informacji na temat najnowszych technologii Oracle oraz historii innowacji można znaleźć w witrynie Innovation Showcase pod adresem oracle.com/innovation. Konferencja Oracle OpenWorld odbywała się w dniach 11-15 października 2009 roku, umożliwiając uczestnikom kontakt z twórcami innowacyjnych rozwiązań z firmy Oracle i z firm partnerskich. Więcej informacji pod adresem oracle.com/openworld.

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą oprogramowania biznesowego. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle jest zarejestrowanym znakiem towarowym korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle