Technologie » Komputery

Oracle i Sun publikują rekordowe wyniki testu TPC-C

Rekordowa wydajność rozwiązania Oracle i Sun SPARC SOLARIS w teście TPC-C przewyższa najlepsze wyniki osiągane przez IBM dla bazy danych DB2 na serwerze Power 595.

Firma Oracle poinformowała o nowym rekordowym wyniku testu TPC-C uzyskanym przez bazę danych Oracle Database 11g na serwerach Sun SPARC w technologii CMT i z systemem operacyjnym Sun Solaris(1).

Wynik ten oznacza, że system oparty na produktach Oracle i Sun działa szybciej niż baza danych IBM DB2 na serwerze IBM Power 595(2).

·         Podczas testu rozwiązania Oracle-Sun zastosowano innowacyjne połączenie szybkich serwerów Sun CMT i nowej technologii Flash firmy Sun, która pozwoliła przyspieszyć operacje wejścia-wyjścia.

·         Rozwiązanie Oracle Real Application Clusters pozwoliło firmom Sun i Oracle skalować system 12-węzłowego klastra Sun SPARC Enterprise T5440, aby uzyskać optymalną wydajność.

·         Firmy Oracle i Sun to pierwsi na świecie dostawcy, którzy uzyskali rekordową wydajność podczas testu TPC-C z wykorzystaniem technologii Flash Storage. Przy użyciu macierzy Sun Storage F5100 Flash Array Oracle i Sun mogły ustanowić rekord, wykorzystując przy tym o osiem razy mniej zasobów sprzętowych niż w przypadku najbardziej rozbudowanego testu przeprowadzanego przez IBM(3).

·         Zapotrzebowanie na energię dla konfiguracji zastosowanej w rozwiązaniu Oracle-Sun było cztery razy niższe w porównaniu do konfiguracji IBM, a przy tym prędkość jej działania była o 26% wyższa.

·         Test rozwiązania Oracle-Sun wykazał 16 razy lepszy czas reakcji dla transakcji w stosunku do wyników osiągniętych przez IBM(4).

·         Baza danych Oracle Database 11g uruchomiona pod kontrolą systemu operacyjnego Solaris 10 uzyskała rekordowy wynik 7,7 mln transakcji na minutę przy wskaźniku cena/wydajność równym 2,34 USD/tpmC.

·         Oracle zajmuje obecnie pierwsze miejsca rankingach TCP-C w obu głównych kategoriach: wydajności(1) i stosunku ceny do wydajności(5).

Wypowiedź towarzysząca

„Przy takich wynikach testów nie sposób zaprzeczyć, że rozwiązanie Oracle Database 11g na serwerach Sun SPARC Enterprise T5440 przewyższa produkt IBM i DB2” — powiedział Juan Loaiza, wiceprezes ds. technologii systemów w firmie Oracle.

„Obecnie żaden inny dostawca nie oferuje w pełni zintegrowanego sprzętu z oprogramowaniem w technologii Flash oraz ze światowej klasy systemem operacyjnym Solaris, które to rozwiązanie zapewnia tę przełomową, rekordową wydajność” — powiedział John Fowler, wiceprezes działu systemów w Sun Microsystems.

Informacje dodatkowe

Od ponad 32 lat Oracle jest liderem innowacji technologicznej wpływającym na sposoby prowadzenia biznesu. Więcej informacji na temat najnowszych technologii Oracle oraz historii innowacji można znaleźć w witrynie Innovation Showcase pod adresem oracle.com/innovation. Konferencja Oracle OpenWorld (11-15 października) umożliwia kontakt z twórcami innowacyjnych rozwiązań z firmy Oracle i z firm partnerskich. Więcej informacji pod adresem oracle.com/openworld.

Informacje o teście TPC-C

TPC-C to test wydajności przetwarzania transakcji online (Online Transaction Processing — OLTP) opracowany przez Transaction Processing Performance Council (TPC). Test TPC-C określa rygorystyczny standard obliczania wydajności oraz wskaźnika cena/wydajność, których miernikami są odpowiednio: liczba transakcji na minutę (tpmC) i koszt w USD/tpmC. Więcej informacji można znaleźć pod adresem http://www.tpc.org/.

Przypisy

(1) 12-węzłowy klaster serwerów Sun SPARC Enteprise T5440, 7 717 510 transakcji na minutę, przy wskaźniku cena/wydajność równym 2,34 USD/tpmC, dostępność od 14 grudnia 2009 r.

(2) Serwer IBM Power 595 model 9119-FHA, 6 085 166 transakcji na minutę, przy wskaźniku cena/wydajność równym 2,81 USD/tpmC, dostępność od 10 grudnia 2008 r. Jest to najlepszy wynik osiągnięty przez produkt IBM DB2 w teście TPC-C.

(3) Pomiar według cen sprzętu stosowanego w testach.

(4) Na podstawie średniego czasu reakcji transakcji New Order (nowe zamówienie) w teście TPC-C.

(5) Serwer HP ProLiant ML350 G6 z bazą danych Oracle Database, 232 002 transakcji na minutę, przy wskaźniku cena/wydajność równym 0,54 USD/tpmC, dostępność od 21 maja 2009 r.

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą oprogramowania biznesowego. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle jest zarejestrowanym znakiem towarowym korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle