Technologie » Komputery

Oracle informuje o dostępności bazy danych Oracle NoSQL 3.0

Najnowsza wersja zwiększa możliwości programistów, zapewniając wyższy poziom bezpieczeństwa, większą łatwość obsługi oraz wyższą wydajność.

Firma Oracle poinformowała o wprowadzeniu na rynek bazy danych Oracle NoSQL 3.0, umacniając się tym samym na pozycji lidera w dziedzinie korporacyjnych baz danych. Najnowsza wersja oferuje programistom rozszerzone rozwiązanie do tworzenia wydajnych aplikacji biznesowych w technologii NoSQL.
Dostępna już w sprzedaży baza danych Oracle NoSQL 3.0 to najnowsza wersja bazy danych Oracle typu klucz-wartość. Zaprojektowano ją, aby uprościć opracowywanie nowoczesnych aplikacji, zapewniając jednocześnie wyższy poziom bezpieczeństwa i dostępności na potrzeby obsługi w czasie rzeczywistym aplikacji internetowych.

Nowa wersja oferuje m.in. następujące funkcje:
· Większe bezpieczeństwo. Niezależny od systemu operacyjnego, obowiązujący w ramach całego klastra, oparty na haśle mechanizm uwierzytelniania użytkowników oraz integracja z modułem Oracle Wallet umożliwiają lepszą ochronę przed nieautoryzowanym dostępem do danych poufnych. Ponadto funkcja szyfrowania SSL (Secure Sockets Layer) na poziomie sesji oraz ograniczenia dotyczące portów sieciowych zapewniają lepszą ochronę przed włamaniami z sieci.
· Łatwość obsługi i programowania. Obsługa tabelarycznych modeli danych upraszcza projektowanie aplikacji i umożliwia bezproblemową integrację ze znanymi aplikacjami opartymi na języku SQL. Indeksy wtórne zapewniają radykalnie wyższą wydajność obsługi zapytań.
· Rozszerzenia zwiększające wydajność centrów przetwarzania danych. Automatyczne przełączanie na zapasowe centra przetwarzania danych zapewnia większą ciągłość obsługi aplikacji. Strefy serwerów zapasowych można również wykorzystywać do odciążenia serwerów głównych poprzez obsługę obciążeń wymagających jedynie odczytu danych, takich jak analizy biznesowe, generowanie raportów oraz wymiana danych w celu lepszego zarządzania obciążeniami.

Bazy danych Oracle NoSQL 3.0 Enterprise Edition i Oracle NoSQL 3.0 Community Edition można już pobrać z serwisu Oracle Technology Network. Operacja ta podlega wszystkim obowiązującym warunkom i ograniczeniom.

„Jako czołowy dostawca rozwiązań do zarządzania informacją, firma Oracle dokłada wszelkich starań, aby udostępniać klientom najbardziej kompleksowe rozwiązania zaspokajające zmieniające się dynamicznie potrzeby przedsiębiorstw w zakresie zarządzania ich danymi, również w technologii NoSQL” ― powiedział Andrew Mendelsohn, wiceprezes Oracle i szef działu technologii bazodanowych. „Wersja Oracle NoSQL 3.0 pomaga przedsiębiorstwom wypełnić lukę w zakresie bezpieczeństwa i wydajności, udostępniając bazę danych NoSQL klasy korporacyjnej, która pozwala programistom oraz administratorom baz danych intuicyjnie tworzyć i wdrażać nowoczesne i bezpieczne aplikacje biznesowe”.

Oracle