Technologie » Komputery

Oracle informuje o udostępnieniu aplikacji klienckiej Oracle Virtual Desktop Client do tabletów iPad

Oracle Virtual Desktop Client oferuje wyjątkowo bezpieczny bezprzewodowy dostęp do wirtualnych komputerów biurkowych i aplikacji biznesowych.

W ramach dalszego rozszerzania swojej kompleksowej oferty rozwiązań do wirtualizacji komputerów biurkowych firma Oracle poinformowała, że w internetowym sklepie z aplikacjami App Store jest już dostępna aplikacja Oracle Virtual Desktop Client do tabletów iPad.

·         Aplikacja Oracle Virtual Desktop Client zapewnia użytkownikom bezpieczny dostęp do wirtualnych komputerów biurkowych zarządzanych przez oferowane przez Oracle oprogramowanie dla terminali Sun Ray oraz rozwiązanie Oracle Virtual Desktop Infrastructure.

·         Aplikacja Oracle Virtual Desktop Client obsługuje szeroką gamę aplikacji dla przedsiębiorstw, w tym aplikacje intensywnie korzystające z sieci oraz wymagające przeglądarek internetowych. Udostępnia na przykład wydajne, mobilne środowisko dla użytkowników systemu Oracle Siebel CRM.

·         Aplikacja wchodzi w skład kompleksowej oferty rozwiązań Oracle do wirtualizacji infrastruktury informatycznej, od komputerów biurkowych po centra przetwarzania danych. Oferta ta pozwala klientom łatwo i efektywnie wirtualizować wszystkie posiadane zasoby oprogramowania i sprzętu, od aplikacji po dyski, oraz zarządzać nimi.

·         Aplikację Oracle Virtual Desktop Client do tabletów iPad można pobrać bezpłatnie ze sklepu internetowego App Store lub pod adresem www.itunes.com/appstore/. Operacja ta podlega wszystkim obowiązującym warunkom i ograniczeniom.

·         Nowa aplikacja Oracle Virtual Desktop Client zapewnia wyjątkowo bezpieczny dostęp oraz oferuje prostą, intuicyjną i dokładną obsługę za pomocą gestów wykonywanych kilkoma palcami ― obsługuje wiele klawiszy klawiatury wirtualnej, w tym klawisze CTRL, ALT, ESC, Insert, Delete, Tab, Home, End, klawisze funkcyjne oraz klawisze do przeglądania stron i klawisze kursora.

·         Aplikacja Oracle Virtual Desktop Client jest wyposażona w szybki, dynamiczny interfejs, który umożliwia pracę wielozadaniową i bezproblemowe przełączanie się między innymi aplikacjami działającymi pod kontrolą systemu iOS. Wykorzystuje oferowany przez Oracle protokół ALP w celu zapewnienia jak najlepszej obsługi użytkowników.

·         Dzięki zapewnianemu przez aplikację bezpieczeństwu oraz obsłudze wbudowanych funkcji sieci VPN systemu iOS użytkownicy mają zapewniony bezproblemowy dostęp do komputerów biurkowych i aplikacji przedsiębiorstwa.

·         Sesje użytkowników są chronione, nawet w przypadku korzystania z publicznych połączeń Wi-Fi, przez mechanizm szyfrowania 256-bitowego AES. Aplikacja oferuje też automatyczne wykrywanie dostępnych serwerów w sieciach zarządzanych przez Oracle Virtual Desktop Infrastructure lub oprogramowanie Sun Ray.

Oracle