Firma » Biznes

Oracle kupuje firmę Phase Forward

Akwizycja pozwoli rozszerzyć pakiet rozwiązań Oracle dla branży nauk przyrodniczych i służby zdrowia.

Firma Oracle poinformowała o zawarciu umowy przejęcia firmy Phase Forward, czołowego dostawcy aplikacji dla firm z branży nauk przyrodniczych oraz służby zdrowia. Przejęcie następuje w drodze transakcji gotówkowej w cenie 17 USD za akcję, czyli w wysokości około 685 mln USD.

Opracowany przez firmę Phase Forward pakiet Integrated Clinical Research Suite jest oparty na modelu SaaS. Pakiet ten zarządza procesami prowadzenia i zabezpieczania badań klinicznych, od pierwszych prób, po składanie wniosków w związku z rejestracją nowych produktów medycznych oraz monitorowanie po zatwierdzeniu. W wyniku wzbogacenia aplikacji Oracle Health Sciences o nowe zasoby, nowa kombinacja pozwoli pracownikom badawczym, specjalistom ds. badań klinicznych, lekarzom, regulatorom i pacjentom efektywniej i bezpieczniej rejestrować i przekazywać dane, uzyskiwać do nich dostęp oraz udostępniać je innym.

Kierownictwo i pracownicy firmy Phase Forward dołączą do firmy Oracle jako część ogólnoświatowego działu Oracle Health Sciences (Oracle Health Sciences Global Business Unit). Transakcja wymaga jeszcze zaakceptowania przez akcjonariuszy oraz uzyskania wymaganych przepisami zezwoleń i spełnienia innych zwyczajowych warunków. Przewiduje się, że zostanie sfinalizowana w połowie 2010 r.

Wypowiedzi towarzyszące

„Branże nauk przyrodniczych i służby zdrowia ulegają konwergencji, gdyż próbuje się w nich zachować kontrolę nad kosztami i jednocześnie przyspieszyć wdrażanie innowacji ukierunkowanych na pacjenta” ― powiedział Neil de Crescenzo, wiceprezes i dyrektor działu Oracle Health Sciences. „Firma Phase Forward wprowadza do firmy Oracle znakomite produkty i wyjątkowych pracowników o dużym doświadczeniu, co pomoże w świadczeniu spersonalizowanych usług medycznych oraz zapewnianiu ochrony zdrowia w oparciu o zarządzanie wartością przedsiębiorstwa".

„Oprogramowanie firmy Phase Forward zostało zastosowane w ponad 10 tys. badaniach. Korzystają z niego z dobrym skutkiem setki klientów, przyspieszając za jego pomocą wdrażanie innowacji w rozwoju leków oraz zapewnianiu opieki nad pacjentami” ― powiedział Bob Weiler, przewodniczący rady nadzorczej, prezes i dyrektor generalny firmy Phase Forward. „Cieszymy się z perspektywy udostępnienia naszych bogatych doświadczeń działowi Oracle Health Sciences”. Więcej informacji można znaleźć pod adresem: oracle.com/phaseforward

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą kompletnego, otwartego i zintegrowanego oprogramowania biznesowego oraz zestawów sprzętowych. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle