Technologie » Komputery

Oracle prezentuje interfejs programowania Oracle Cloud Resource Model API

Rozwiązanie Cloud Resource Model API zwiększa zaangażowanie firmy Oracle w standardy otwarte — jego specyfikacja została przekazana organizacji Distributed Management Task Force.

Firma Oracle zaprezentowała Oracle Cloud Resource Model API — interfejs programowania (zwany w skrócie „Oracle Cloud API”) do zarządzania infrastrukturą chmury obliczeniowej, który stanowi część zapowiadanej przez firmę wszechstronnej, otwartej i zintegrowanej oferty narzędzi do obsługi chmur.

·         Firma Oracle opracowała też interfejs Oracle Cloud Elemental Resource Model API, zawierający podzbiór funkcji interfejsu Oracle Cloud API. W ramach swojego zaangażowania w standardy otwarte Oracle przekazał interfejs w wersji bazowej organizacji Distributed Management Task Force (DMTF), która rozważa umieszczenie go w opracowywanym właśnie standardzie chmur typu Infrastructure as a Service (IaaS).

·         Specyfikacja interfejsu Oracle Cloud API jest dostępna w serwisie Oracle Technology Network.

·         Interfejs Oracle Cloud Elemental Resource Model API obejmuje standardowe elementy składające się na chmurę: serwery, woluminy pamięci masowej i sieci. Specyfikacja przekazana organizacji DMTF opisuje w jaki sposób można utworzyć serwer z obrazu maszyny, jak podłączyć dysk do serwera i jak przyłączyć serwer do sieci. Te podstawowe elementy składowe to baza wiedzy mająca zachęcić branżę do stosowania i rozwijania standardów otwartych.

·         Interfejs Oracle Cloud API działa w architekturze REST (Representational State Transfer). Korzysta z metod HTTP do interakcji z zasobami i umożliwia w ten sposób udostępnianie, przyłączanie, modyfikowanie i wycofywanie urządzeń z systemu.

·         Nowy interfejs to kompletny model zasobów, zawiera więc również elementy złożone, które usprawniają wdrażanie systemu i zarządzanie nim, w tym zespoły oraz grupy ułatwiające instalację i rozbudowę.

·         Oracle Cloud API umożliwia wirtualizację, tworzenie klastrów i dynamiczne przydzielanie zasobów we wszystkich warstwach stosu. Dzięki temu pomaga użytkownikom łatwiej i wydajniej zarządzać zasobami w chmurze, a zarazem usprawnić i uelastycznić działanie firmy, uzyskać wysoki stopień wykorzystania zasobów i obniżyć koszty.

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą kompletnego, otwartego i zintegrowanego oprogramowania biznesowego oraz zestawów sprzętowych. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Katarzyna.Pilarska@oracle.com