Technologie » Komputery

Oracle prezentuje zintegrowany system dla telekomunikacji — Oracle Network Applications Platform

Rozwiązanie umożliwia dostawcom sprzętu sieciowego i operatorom telekomunikacyjnym znaczne obniżenie kosztów i szybsze wprowadzanie na rynek nowatorskich usług.

Firma Oracle zaprezentowała Oracle Network Applications Platform, system opracowany z myślą o potrzebach branży telekomunikacyjnej, który spełnia wymagania związane z ekstremalnym obciążeniem sieci przy projektowaniu i wdrażaniu usług telekomunikacyjnych i aplikacji o znaczeniu newralgicznym.

Branża telekomunikacyjna przechodzi okres szybkiego rozwoju mobilnych sieci szerokopasmowych, upowszechnienia inteligentnych urządzeń sieciowych i zaostrzenia konkurencji. Aby sprostać konkurencji firm oferujących te same usługi jako dodatkowe (ang. Over-the-Top), dostawcy sprzętu sieciowego i operatorzy telekomunikacyjni muszą szybciej i taniej wprowadzać innowacje.

Obecnie, dzięki standaryzacji wstępnie skonfigurowanego, zintegrowanego i przetestowanego systemu Oracle Network Applications Platform, który może zapewnić dostępność systemu nawet na poziomie siedmiu dziewiątek (99,99999%) oraz możliwości ujednoliconego zarządzania platformą, klienci Oracle uzyskują następujące korzyści:

o   zmniejszenie kosztów integracji i testowania platformy nawet o 33% i kosztów operacyjnych nawet o 64%;

o   skrócenie czasu wprowadzania na rynek nowych usług nawet o 40%;

o   do 50% oszczędności czasu w cyklu życia aplikacji, co pozwala przesunąć pracowników o wysokich kwalifikacjach do prac związanych z innowacjami.

Oracle Network Applications Platform to system przygotowany do natychmiastowego użycia, który łączy w sobie takie technologie, jak Oracle’s Sun Netra 6000, Oracle’s Sun ZFS Storage 7320, Oracle Linux, Oracle VM, Oracle Enterprise Manager, Oracle Communications Service Availability (OCSA) i Oracle Clusterware.

Najważniejsze cechy tego produktu to m.in.:

o   Jednolita dostępność. System standardowo zapewnia dostępność na poziomie siedmiu dziewiątek (99,99999%) oraz tworzenie klastrów klasy korporacyjnej, co pozwala użytkownikom zachować integralność sesji w przypadku awarii aplikacji i systemu oraz wyeliminować przerwy w świadczeniu usług i przestoje.

o   Jednolite zarządzanie. Solidny zestaw funkcji zarządzania aplikacjami i systemem, takich jak zarządzanie całym cyklem życia, interfejs wiersza poleceń opcje konsoli z graficznym interfejsem użytkownika, zautomatyzowana instalacja, zarządzanie konfiguracją, prezentacje i interfejsy telekomunikacyjne.

o   Zintegrowany zestaw technologii. Wbudowane narzędzia do montażu urządzeń — między innymi zestaw do projektowania integracji oraz architektura umożliwiająca dołączanie modułów serwisowych platformy (platform service modules — PSM) — upraszczają instalowanie, konfigurowanie i monitorowanie systemu oraz wprowadzanie poprawek i uaktualnień.

o   Możliwości rozbudowy. Podstawowe elementy platformy mogą być uzupełniane i rozszerzane w celu dodania ważnych funkcji i obsługi aplikacji przez integrację dodatkowego oprogramowania Oracle lub innego producenta.

Oracle