Technologie » Komputery

Oracle przedstawia najnowszą wersję oprogramowania Oracle VM do wirtualizacji serwerów

Oprogramowanie zapewnia obsługę najnowszych procesorów Intel i AMD; oferuje też znaczne zwiększenie wydajności i nowe funkcje gwarantujące bardziej ekologiczne przetwarzanie.

W czasie konferencji Oracle OpenWorld w San Francisco firma Oracle poinformowała o dostępności najnowszej wersji oprogramowania do wirtualizacji serwerów Oracle VM 2.2, która umożliwia klientom szybsze wdrażanie aplikacji biznesowych oraz uproszczenie zarządzania nimi. Pozwala także na eksploatację centrów przetwarzania danych w sposób najbardziej przyjazny dla środowiska przy jednoczesnym obniżeniu kosztów.

·         Oprogramowanie Oracle VM 2.2 jest wyposażone w najnowszy, oparty na technologii Xen i stanowiący branżowy standard monitor maszyn wirtualnych (hypervisor) Xen 3.4. Zapewnia znaczny wzrost wydajności klientom korzystającym z procesorów Intel Xeon z serii 5500 opartych na mikroarchitekturze Intela o roboczej nazwie Nehalem, a także z sześciordzeniowych procesorów AMD Opteron.

·         Oprogramowanie Oracle VM 2.2 oferuje nowe możliwości zarządzania zasilaniem procesorów i pamięcią oraz bezpośredniego zarządzania dyskowymi operacjami wejścia-wyjścia.

·         Dodatkowo nowa wersja umożliwia po raz pierwszy integrację oprogramowania Oracle VM z technologią Virtual Iron, co oznacza m.in. dla klientów możliwość łatwej migracji maszyn wirtualnych Virtual Iron na obrazy Oracle VM.

·         Dzięki wykorzystaniu najnowszego monitora maszyn wirtualnych Xen 3.4 oraz nowszego jądra dom0 opartego na systemie Oracle Enterprise Linux 5.3, oprogramowanie Oracle VM 2.2 pomaga zapewnić szerszy zakres obsługi sprzętu oraz wyższy poziom wydajności, skalowalności i bezpieczeństwa obsługi instancji korzystających ze sprzętu wirtualnego lub parawirtualnego. Pozwala też zwiększyć wydajność obsługi systemów operacyjnych instancji działających na sprzęcie wirtualnym, w tym także systemu Microsoft Windows.

·         Dzięki wykorzystaniu monitora maszyn wirtualnych Xen 3.4 oprogramowanie Oracle VM 2.2 zapewnia również efektywniejsze zarządzanie zasilaniem procesorów, umożliwiając bardziej ekologiczne przetwarzanie i obniżenie kosztów.

·         W oprogramowaniu Oracle VM 2.2 usprawniono zarządzanie zasobami, umożliwiając użytkownikom ustawianie priorytetów przy tworzeniu harmonogramów dla procesorów wirtualnych w maszynach wirtualnych, a także określanie maksymalnej wartości procentowej czasu procesora, jaką mogą otrzymać poszczególne maszyny wirtualne.

·         Oprogramowanie Oracle VM 2.2 oferuje też szereg innych rozszerzeń, w tym rozszerzenia wprowadzone w interfejsie użytkownika, wyższą dostępność możliwą dzięki automatycznemu przełączaniu awaryjnemu podstawowych agentów puli serwerów oraz większą łatwość obsługi i bardziej zaawansowane funkcje kontroli.

Informacje dodatkowe

Od ponad 32 lat Oracle jest liderem innowacji technologicznej wpływającym na sposoby prowadzenia biznesu. Więcej informacji na temat najnowszych technologii Oracle oraz historii innowacji można znaleźć w witrynie Innovation Showcase pod adresem oracle.com/innovation. Konferencja Oracle OpenWorld odbywała się w dniach 11-15 października 2009 roku, umożliwiając uczestnikom kontakt z twórcami innowacyjnych rozwiązań z firmy Oracle i z firm partnerskich. Więcej informacji pod adresem oracle.com/openworld.

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą oprogramowania biznesowego. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle jest zarejestrowanym znakiem towarowym korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle