Technologie » Komputery

Oracle przedstawia rozwiązanie Oracle GoldenGate

Działając zgodnie ze strategią mającą na celu udostępnienie kompleksowego systemu do integracji danych, firma Oracle przedstawiła rozwiązanie Oracle GoldenGate, które umożliwia szybką integrację danych w czasie rzeczywistym oraz masową transformację dużych ilości danych.

Oprogramowanie zapewnia również wysoką jakość danych, ich natychmiastową analizę, wyższą wydajność przetwarzania transakcji online (OLTP) oraz ciągłą, gwarantowaną przez 24 godziny na dobę i przez 7 dni w tygodniu dostępność danych na potrzeby systemów o znaczeniu krytycznym.

·         Technologia GoldenGate Software została włączona do pakietu Oracle Data Integration, dzięki czemu całość oferuje kompleksową platformę do integracji danych heterogenicznych w czasie rzeczywistym i bezproblemowo współpracuje z komponentami Oracle Fusion Middleware.

·         Z technologii Oracle Data Integration korzysta dziś ponad 5000 klientów. Technologie te, a w tym rozwiązanie Oracle Data Integrator Enterprise Edition i rozwiązanie Oracle GoldenGate, stanowią podstawę działającej w czasie rzeczywistym hurtowni danych oraz rozwiązań do analizy danych biznesowych klasy BI.

·         Rozwiązanie Oracle GoldenGate pozwala na przenoszenie w czasie rzeczywistym danych między heterogenicznymi systemami źródłowymi i docelowymi przy minimalnym obciążeniu infrastruktury informatycznej. Umożliwia dzięki temu funkcjonowanie rozwiązań do analizy danych w czasie rzeczywistym, wielokierunkową synchronizację danych w systemach rozproszonych, uaktualnianie systemów bez przestojów oraz odtwarzanie po awarii i migracje między heterogenicznymi bazami danych, platformami systemów operacyjnych i serwerami.

Rozwiązanie Oracle GoldenGate zapewnia m.in. następujące ważne korzyści:

·         Wysoka wydajność: przenosi dane w ułamku sekundy i pozwala uniknąć spadku wydajności systemów źródłowych i sieci poprzez rejestrowanie tylko faktycznie zmienionych danych z dzienników transakcji. W efekcie obniża koszty infrastruktury i zapewnia lepszy wgląd w działalność biznesową, udostępniając aktualne dane.

·         Niezawodność: zapewnia integralność transakcji podczas przenoszenia i dostarczania danych; wykorzystuje mechanizm punktów kontrolnych na wypadek zakłóceń i przerw w dostawie energii elektrycznej, aby kontynuować przenoszenie danych od punktu, w którym je przerwano. Funkcje te minimalizują ryzyko utraty danych, która mogłaby wywrzeć szczególnie niekorzystny wpływ na działalność firmy.

·         Heterogeniczność: obsługuje różne otwarte systemy i bazy danych o otwartym dostępie do kodu źródłowego oraz bazy danych starszego typu na wszystkich głównych platformach. Dzięki swojej elastyczności umożliwia stosowanie jednej wspólnej technologii do integracji i replikacji danych w czasie rzeczywistym w całym przedsiębiorstwie, upraszczając infrastrukturę i całkowity koszt jej posiadania (TCO), jednocześnie zaspokajając potrzeby stale zmieniających się środowisk informatycznych.

Ponadto rozwiązanie Oracle GoldenGate udostępnia również oprogramowanie Oracle GoldenGate Veridata ― moduł do szybkiego porównywania danych, który identyfikuje rozbieżności w danych między heterogenicznymi bazami danych bez zakłócania ich dostępności oraz przygotowuje raporty na ten temat. Oferuje także rozwiązanie Oracle Management Pack for Oracle GoldenGate, które umożliwia łatwe zarządzanie wdrażaniem rozwiązania Oracle GoldenGate w całym przedsiębiorstwie.

Informacje dodatkowe

· Oracle Fusion Middleware 11g

· Oracle Data Integration

· Oracle GoldenGate Webinar

· Oracle GoldenGate - broszura

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą oprogramowania biznesowego. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle jest zarejestrowanym znakiem towarowym korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle