Technologie » Komputery

Oracle w polu liderów raportu Magic Quadrant dotyczącego najnowszych platform BI

Firma Oracle poinformowała, że w opracowanym przez firmę Gartner raporcie „Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms” na rok 2010 znalazła się w polu liderów(1).

Raporty Magic Quadrant firmy Gartner określają pozycje producentów w poszczególnych segmentach rynku, oceniając kompletność ich wizji przedsiębiorstwa oraz zdolność do realizacji tej wizji.

Według firmy Gartner "liderami są ci spośród dostawców, których platformy do analizy danych biznesowych (BI) zapewniają wystarczający zakres i poziom możliwości oraz którzy są w stanie dokonać wdrożenia rozwiązania w całym przedsiębiorstwie, tak aby można było na nim oprzeć szeroko zakrojoną strategię analizy danych biznesowych".

Platforma Oracle Business Intelligence (BI) Foundation oferuje kompleksowe możliwości analityczne i funkcje BI do wykonywania analiz ad hoc, narzędzia analityczne OLAP, interaktywne konsole, zaawansowane funkcje do tworzenia raportów i publikowania, narzędzia do prewencyjnego wykrywania i ostrzegania, czy narzędzia analityczne dla pracowników mobilnych. Architektura tej platformy umożliwia rozszerzanie możliwości analizy danych biznesowych podczas pracy poprzez podłączanie istniejących źródeł danych i aplikacji firmy Oracle oraz innych producentów, w tym firmy SAP.

Wypowiedź towarzysząca

„Uważamy, że umieszczenie Oracle przez firmę Gartner w polu liderów stanowi potwierdzenie skuteczności naszych starań ukierunkowanych na udostępnienie kompleksowej, otwartej i zintegrowanej platformy do analizy danych biznesowych, która pomaga firmom z wyprzedzeniem podejmować lepiej uzasadnione decyzje ułatwiające dalsze działania oraz prowadzące do optymalizacji wydajności w przedsiębiorstwie” — powiedział Paul Rodwick, wiceprezes ds. rozwoju produktów w dziale rozwiązań Oracle do analizy danych biznesowych. „Platformę Oracle do analizy danych biznesowych wdrażają przedsiębiorstwa z całego świata, czyniąc z niej swój korporacyjny standard”.

Powołanie się w niniejszej publikacji na treści innej firmy, w tym analizy, opinie, prognozy i stwierdzenia, nie oznacza, że firma Oracle aprobuje te treści lub zgadza się z nimi.

(1) Raport firmy Gartner pt. „Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms" (Magiczny Kwadrant dla platform do analizy danych biznesowych), Rita L. Sallam, Bill Hostmann, James Richardson, Andreas Bitterer, 29 stycznia 2010 r.

Informacje dodatkowe

·  Oracle Enterprise Performance Management i Business Intelligence

·  Przeczytaj raport firmy Gartner

·  Oracle BI - broszury

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą oprogramowania biznesowego. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Oracle