Technologie » Komputery

Oracle w polu liderów w kategorii pakietów do zarządzania wydajnością przedsiębiorstwa

Firma Oracle poinformowała, że została uplasowana w polu liderów w opracowanym przez firmę Gartner Inc. raporcie pt. „Magic Quadrant for Corporate Performance Management Suites” (Magiczny kwadrant pakietów do zarządzania wydajnością przedsiębiorstwa) z 2011 r.

Raporty Magic Quadrant firmy Gartner określają pozycje producentów w określonych segmentach rynku, oceniając kompletność ich wizji przedsiębiorstwa oraz zdolność jej realizacji.

W opinii firmy Gartner „Wyniki liderów rynku pakietów do zarządzania wydajnością przedsiębiorstwa (Corporate Performance Management - CPM) są coraz lepsze. Oferują oni pakiety CPM o szerokiej co do zakresu i dogłębnej funkcjonalności, a także zapewniają ich wdrożenie na skalę całego przedsiębiorstwa, aby wesprzeć kompleksową strategię CPM. Oferta biznesowa liderów odpowiada w pełni potrzebom kupujących, czemu sprzyja zdolność tej oferty do utrzymania się na rynku oraz możliwości operacyjne producentów, zapewniające udostępnianie oferowanych rozwiązań na całym świecie".

Aplikacje Oracle Hyperion do zarządzania wydajnością to modułowy zestaw zintegrowanych rozwiązań, które obsługują procesy planowania, budżetowania i prognozowania, zarządzania strategią, zamykania okresów finansowych i raportowania oraz zarządzania rentownością.

Oferowany przez firmę Oracle system zarządzania wydajnością przedsiębiorstwa (Enterprise Performance Management - EPM) stanowi połączenie najlepszych na rynku aplikacji do zarządzania wydajnością Hyperion, platformy Oracle Business Intelligence Foundation i gotowych do użycia aplikacji BI, które zintegrowano w celu wzmocnienia efektywności procesów zarządzania strategicznego, finansowego i operacyjnego.

Wypowiedź towarzysząca

„Firma Oracle dokłada wszelkich starań, aby udostępnić najlepsze na rynku, kompleksowe rozwiązanie do zarządzania wydajnością przedsiębiorstwa, które jest ciągle rozwijane, aby zaspokajać rosnące potrzeby przedsiębiorstw prowadzących działalność na skalę globalną" - powiedział Hari Sankar, wiceprezes Oracle, szef działu rozwoju produktów (Product Management). „Uważamy, że znalezienie się w polu liderów stanowi wyraz uznania dla dogłębności funkcji naszego rozwiązania, rozległej sieci naszych partnerów, stabilnego grona naszych klientów oraz dla naszej zintegrowanej platformy".

(1) Gartner Inc., raport pt. „Magic Quadrant for Corporate Performance Management Suites", Neil Chandler, John E. Van Decker, 8 marca 2011 r.

Informacje dodatkowe

Właścicielem praw autorskich do danych zawartych w raporcie Magic Quadrant jest firma Gartner Inc. (2011 r.). Zostały one wykorzystane za zgodą właściciela. Raport Magic Quadrant przedstawia graficznie sytuację na rynku w konkretnym okresie. Zawiera on wyniki analiz firmy Gartner dotyczących spełniania ustalonych kryteriów przez określonych dostawców zgodnie z definicją firmy Gartner. Firma Gartner nie promuje żadnych dostawców, produktów ani usług uwzględnionych w raporcie Magic Quadrant, a także nie zaleca użytkownikom technologii wyboru wyłącznie tych producentów, którzy znaleźli się w polu liderów. Raport Magic Quadrant pełni jedynie funkcję narzędzia badawczego i nie ma stanowić zachęty do określonego działania. Gartner nie udziela w związku z tymi badaniami żadnych wyraźnych lub dorozumianych gwarancji, łącznie z gwarancjami przydatności handlowej lub do określonego celu.

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą kompletnego, otwartego i zintegrowanego oprogramowania biznesowego oraz zestawów sprzętowych. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Powołanie się w niniejszym komunikacie na treści innej firmy, w tym analizy, opinie, prognozy i stwierdzenia, nie oznacza, że firma Oracle aprobuje te treści lub zgadza się z nimi.

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Katarzyna.Pilarska@oracle.com