Technologie » Komputery

Oracle wprowadza na rynek nową wersję serwera aplikacji Oracle GlassFish Server

Oracle rozbudowuje implementację platformy Java EE 6 o nowe możliwości tworzenia aplikacji oraz funkcje zapewniające scentralizowane administrowanie i wysoki poziom dostępności.

W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie programistów - liczone w milionach operacji pobrania rocznie, firma Oracle poinformowała o wprowadzeniu na rynek serwera aplikacji Oracle GlassFish Server 3.1 oraz nowej dystrybucji pakietu SDK Enterprise Edition (Java EE) 6 stanowiącej aktualizację platformy Java ― udostępniono je pod postacią nowej wersji implementacji referencyjnej platformy Java EE 6.

Oracle GlassFish Server jest oparty na serwerze aplikacji o otwartym dostępie do kodu źródłowego GlassFish Server Open Source Edition, rozbudowywanym przez środowisko programistów. Ta nowa wersja zawiera rozwiązania ujęte w planie rozwoju przedstawionym na konferencji JavaOne 2010 ― szczególny nacisk położono w niej na nowe funkcje zapewniające wysoką dostępność, zwłaszcza w obszarze równoważenia obciążeń, przełączania awaryjnego, zarządzania stanem i centralizacji zarządzania.

Jako implementacja referencyjna platformy Java EE, serwer aplikacji Oracle GlassFish Server stanowi także poligon doświadczalny dla przyszłej platformy Java EE 7.

Oracle GlassFish Server stanowi dopełnienie platformy Oracle WebLogic Server 11g, umożliwiając obsługę szerszej gamy aplikacji Oracle Fusion Middleware 11g oraz dużych aplikacji korporacyjnych.

Najważniejsze funkcje serwera aplikacji Oracle GlassFish Server 3.1

·         Zwiększenie produktywności programistów dzięki możliwości szybszego programowania, a także pomoc w obniżeniu kosztów i szybszym wprowadzaniu produktów na rynek.

·         Większa zgodność operacyjna z platformą Oracle WebLogic Server 11g, co zapewnia lepszą przenośność aplikacji.

·         Funkcje zapewniające wysoki poziom dostępności, co pozwala znacznie wydłużyć czas pracy aplikacji bez przestojów oraz zwiększyć szybkość ich reakcji.

·         Scentralizowane administrowanie pozwala bezpiecznie monitorować klastry i autonomiczne serwery oraz zarządzać nimi z poziomu jednej konsoli internetowej, co pomaga obniżyć koszty operacyjne i szybciej reagować na zmiany.

·         Wydajna konsola zarządzająca dostępna z poziomu oprogramowania Oracle GlassFish Server Control, zapewniająca bardziej wydajną obsługę użytkowników.

Informacje dodatkowe

·         Oracle GlassFish Server

·         GlassFish Server Open Source Edition

·         Oracle WebLogic Server 11g

·         Oracle Fusion Middleware 11g

·         Oracle Web Services Manager

·         Oracle Coherence

·         Oracle Access Manager

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą kompletnego, otwartego i zintegrowanego oprogramowania biznesowego oraz zestawów sprzętowych. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Katarzyna.Pilarska@oracle.com