Technologie » Komputery

Oracle wprowadza na rynek pakiet Oracle Application Development Framework Mobile Client

Oracle Application Development Framework (ADF) Mobile Client pozwala programistom szybko opracowywać aplikacje na urządzenia przenośne, oferuje zintegrowane środowisko i oprogramowanie narzędziowe dla wszystkich obsługiwanych urządzeń.

W ramach wsparcia dla tworzenia oprogramowania Java na platformy mobilne firma Oracle poinformowała o wprowadzeniu na rynek środowiska Oracle Application Development Framework (ADF) Mobile Client, stanowiącego rozszerzenie środowiska programistycznego Oracle Application Development Framework.

Rozwiązanie to, wchodzące w skład platformy Oracle Fusion Middleware, pozwala programistom poszerzyć posiadane kwalifikacje o możliwości tworzenia aplikacji na urządzenia mobilne. Upraszcza tworzenie i wdrażanie aplikacji, oferując jedno zintegrowane środowisko i oprogramowanie narzędziowe, ze standardowymi interfejsami Javy dla wszystkich obsługiwanych urządzeń. Programiści mogą tworzyć kod raz i wdrażać go na wielu urządzeniach.

Środowisko Oracle ADF Mobile Client udostępnia wbudowane funkcje mobilne, które umożliwiają bezpośrednie wdrażanie aplikacji na urządzeniach przenośnych. Na początek zapewnia obsługę urządzenia BlackBerry (RIM) oraz urządzeń z systemem Microsoft Windows Mobile.

Dzięki dostępowi do danych w czasie rzeczywistym i w trybie offline oraz dzięki głębokiej integracji usług z urządzeniami, środowisko Oracle ADF Mobile Client oferuje korzyści w licznych zastosowaniach, takich jak serwis w terenie, gospodarka magazynowa, sprzedaż towarów konsumenckich/sprzedaż detaliczna oraz automatyzacja pracy handlowców.

Oracle ADF Mobile Client stanowi dopełnienie rozwiązania Oracle ADF Mobile Browser ― produktu, który umożliwia programistom tworzenie podłączanych do sieci aplikacji biznesowych dla szerokiej gamy wyszukiwarek mobilnych.

Uproszczone opracowywanie aplikacji mobilnych opartych na technologii Java

·         Rozwiązanie Oracle ADF Mobile Client jest oparte na tej samej koncepcji programowania co technologia Java Server Faces (JSF) ― udostępnia bardzo wydajne, deklaratywne środowisko programistyczne, w którym programista może korzystać z różnych narzędzi do edycji kodu Java, aby stworzyć reprezentację aplikacji niezależną od urządzeń. Taka definicja aplikacji jest następnie dostosowywana do wymagań różnych typów urządzeń poprzez wzbogacenie jej o interfejs użytkownika właściwy dla danej platformy.

·         Środowisko Oracle ADF Mobile Client umożliwia tworzenie aplikacji Java, działających w telefonach i urządzeniach przenośnych jako aplikacje lokalne.

·         Dzięki funkcjom do zarządzania danymi oraz dostępowi do usług wbudowanych, środowisko Oracle ADF Mobile Client stanowi doskonałe narzędzie do dostosowywania istniejących aplikacji biznesowych do wdrożenia na platformach mobilnych.

Poniżej przestawiono inne nowe możliwości udostępniane przez tę wersję środowiska Oracle ADF Mobile Client:

·         Dostęp do danych przedsiębiorstwa w trybie offline i w czasie rzeczywistym: Środowisko Oracle ADF Mobile Client udostępnia narzędzia oraz usługi do synchronizacji danych w trybie offline. Ponadto, korzystając z usług internetowych, można w nim utworzyć łącze do danych aktualizowanych w czasie rzeczywistym. Dane można także buforować lokalnie, zapewniając obsługę aplikacji hybrydowych działających online/offline.

·         Lokalny dostęp do urządzeń: Mobilne aplikacje klienckie utworzone za pomocą środowiska Oracle ADF Mobile Client mogą uzyskiwać dostęp do urządzeń lokalnych, takich jak aparaty fotograficzne, GPS i inne źródła danych, z poziomu kodu w języku Java wbudowanego w aplikację.

·         Integracja czytnika kodów paskowych: Funkcja ta umożliwia prostą i bezproblemową integrację aplikacji mobilnych działających w środowisku Oracle ADF z czytnikami kodów paskowych wbudowanych w urządzenie.

·         Synchronizacja danych między urządzeniem a przedsiębiorstwem: Serwer Oracle Database Lite Mobile Server udostępnia konfigurowalny moduł do synchronizacji danych, który umożliwia okresową synchronizację automatyczną, a także synchronizację na żądanie. Usługa Mobile Transaction Replay Service wchodząca w skład środowiska Oracle ADF Mobile Client umożliwia także odtwarzanie transakcji logicznych, które zostały zarejestrowane w urządzeniu przenośnym podczas pracy w trybie offline.

Informacje dodatkowe

·         White Paper: Oracle Mobile Application Development Strategy

·         Broszura ogólna: Oracle Application Development Framework (ADF) Mobile Client

·         Oracle ADF Mobile Technical Site

·         Tutorial: Developing Oracle ADF Application for the Blackberry Smartphone

·         Tutorial: Developing an On-device Mobile Application with ADF Mobile Client

·         Oracle ADF Mobile & BlackBerry Field Service Demo

·         Oracle ADF Mobile Blog

·         Poradnik: Developing for Mobile Devices with Oracle ADF

·         Forrester, “Define Your Mobile Development Strategy”

·         Oracle Fusion Middleware

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą kompletnego, otwartego i zintegrowanego oprogramowania biznesowego oraz zestawów sprzętowych. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Katarzyna.Pilarska@oracle.com