Technologie » Komputery

Oracle wprowadza na rynek system Oracle Virtual Compute Appliance X4-2

Najnowszy system sprzętowo-programowy Oracle zwiększa możliwości świadczenia usług w chmurze oraz zapewnia większą moc obliczeniową i większą efektywność pamięci masowej.

Firma Oracle poinformowała o wprowadzeniu na rynek rozwiązania sprzętowo-programowego Oracle Virtual Compute Appliance X4-2. System ten, zaprojektowany pod kątem łatwej wirtualizacji aplikacji, umożliwia szybkie, powtarzalne i zintegrowane wdrażanie infrastruktury wirtualnej, przyspieszając wdrażanie aplikacji.
Oracle Virtual Compute Appliance to rozwiązanie typu „wire-once” ― o optymalnej, zdefiniowanej programowo konfiguracji, całkowicie zmontowane i szybkie we wdrożeniu do pracy. Dzięki temu pozwala klientom zaoszczędzić czas i obniżyć ryzyko błędów w konfiguracji sprzętu i oprogramowania.

Najnowsza wersja tego rozwiązania, oparta na systemach Oracle Sun Server X4-2 oraz na rozwiązaniach Oracle ZFS Storage Appliance z serii ZS3, oferuje przy takich samych rozmiarach większą moc obliczeniową, większą przepustowość systemu wejścia-wyjścia oraz szybsze przetwarzanie danych. Pozwala więc jeszcze bardziej uprościć wdrażanie i konsolidację aplikacji biznesowych oraz obniżyć koszty tego typu procesów.
Klienci mogą stopniowo zwiększać moc obliczeniową tego rozwiązania, rozbudowując je o kolejne serwery, mogą też instalować w tym samym stelażu serwery różnych generacji, co zapewnia większą ochronę inwestycji.

Oracle Virtual Compute Appliance to „rozwiązanie pod klucz” na potrzeby elastycznych platform chmur prywatnych. Można je wykorzystywać wraz z oprogramowaniem Oracle Enterprise Manager 12c w celu wdrażania usług przetwarzania w chmurze, od udostępniania infrastruktury jako usługi (IaaS) po udostępnianie bazy danych jako usługi (DBaaS). Rozwiązanie to oferuje możliwość zautomatyzowanego udostępniania, elastyczność, a także funkcje do zarządzania chmurą (funkcja showback, limity, mechanizmy kontroli dostępu).

Szybkie udostępnianie infrastruktury, łatwe wdrażanie aplikacji
· Oprogramowanie Oracle Virtual Compute Appliance Controller automatyzuje instalację i konfigurowanie elementów infrastruktury oraz umożliwia zarządzanie nimi jednym przyciskiem, zapewniając szybkie udostępnianie.
· Oracle Virtual Compute Appliance pozwala klientom szybko wdrażać aplikacje z wykorzystaniem szablonów Oracle VM Template. Architektura Oracle Virtual Networking umożliwia dynamiczne dodawanie nowych sieci oraz modyfikowanie sieci już istniejących bez wprowadzania zmian w okablowaniu.
· Oracle Virtual Compute Appliance zapewnia możliwość korzystania na jednej platformie z systemów Oracle Solaris, Oracle Linux i innych dystrybucji Linuksa oraz z systemu Microsoft Windows, dzięki czemu klienci mogą konsolidować na tej platformie wiele różnych aplikacji.
· Funkcje oferowane przez Oracle Virtual Compute Appliance, w połączeniu z korzyściami zapewnianymi przez systemy pamięci masowej Oracle z serii ZS3 zaprojektowane specjalnie pod kątem obsługi aplikacji biznesowych, ułatwiają wdrażanie w pełni zwirtualizowanego środowiska bazy danych i aplikacji Oracle. Środowisko to cechuje wydajność pamięci masowej większa od zapewnianej przez systemy innych producentów, a także efektywniejsze nią zarządzanie.

Oracle