Technologie » Komputery

Oracle wyróżniony przez czołową firmę analityczną jako lider w zakresie systemów TMS i SCM

Firma Oracle została wyróżniona jako lider w dwóch opublikowanych niedawno przez firmę Gartner Inc. raportach, dotyczących zarządzania łańcuchem dostaw: „Magic Quadrant for Transportation Management Systems (TMS) (1)” i „Market Share: Supply Chain Management, Worldwide, 2009 (2)”.

W raporcie z 2010 r. pt. „Magic Quadrant for Transportation Management Systems (TMS),” firma Gartner umieściła firmę Oracle w polu liderów.

Raport Magic Quadrant firmy Gartner plasuje dostawców w odpowiednich polach w oparciu o kompletność wizji oraz możliwość jej realizacji.

Według firmy Gartner „liderzy mają interesującą wizję oraz niezawodne możliwości jej realizacji. Liderzy rynku systemów zarządzania transportem oferują szeroki zakres wyspecjalizowanych, znakomitych funkcji, które pozwalają spełniać wiele wymagań użytkowników. Dostawcy ci oferują sprawdzone produkty, mogą udokumentować pomyślne doświadczenia przy realizacji projektów dla klientów oraz charakteryzują się szybkim wzrostem udziału w rynku.

Liderzy umożliwiają realizację zaawansowanych i złożonych strategii transportu u dużych klientów, charakteryzujących się znaczącymi wydatkami na fracht. Strategie te mogą jednak być też wdrażane u mniejszych spedytorów. Spełniają oni również potrzeby użytkowników w ramach całego procesu transportu, oferując funkcje obejmujące zarówno planowanie strategiczne oraz zaopatrzenie, jak i płatności za fracht oraz audyty. Liderzy oferują również możliwe do dostosowania architektury technologiczne, które umożliwiają szybką innowację, konieczną do wyprzedzenia popytu rynkowego”.

W raporcie pt. „Market Share: SCM, Worldwide, 2009” firma Gartner wyróżniła firmę Oracle jako numer jeden w kategorii ogólnoświatowego udziału w rynku realizacji łańcuchów dostaw, w oparciu o łączne przychody ze sprzedaży oprogramowania w 2009 roku.

W tym raporcie firma Gartner definiuje łączne przychody ze sprzedaży oprogramowania jako „przychody generowane ze sprzedaży urządzeń jednofunkcyjnych, nowych licencji, aktualizacji, subskrypcji, hostingu, obsługi technicznej i utrzymania. Przychody z realizacji usług profesjonalnych oraz przychody ze sprzedaży sprzętu nie są uwzględniane w łącznych przychodach ze sprzedaży oprogramowania”.

Oracle Transportation Management to jedyne rozwiązanie, które umożliwia firmom zarządzanie wymaganiami w zakresie zgodności z przepisami i uwzględnianie nowoczesnych zasad transportu. Oracle Value Chain Execution to wszechstronny zbiór rozwiązań do realizacji łańcucha dostaw, które współdziałają tak, aby zapewnić klientom Oracle szeroki zakres możliwości w zakresie logistyki.

1. Gartner Inc. „Magic Quadrant for Transportation Management Systems”, C. Dwight Klappich, 13 kwietnia 2010 r.

2. Gartner Inc. „Market Share: SCM, Worldwide, 2009”, Chad Eschinger i inni, 29 kwietnia 2010 r.

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą kompletnego, otwartego i zintegrowanego oprogramowania biznesowego oraz zestawów sprzętowych. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Katarzyna.Pilarska@oracle.com