Gospodarka » Żywność

Oryginalny barszcz wigilijny z włoskimi tortellini

Oryginalny barszcz wigilijny z włoskimi tortellini
Zobacz więcej zdjęć »
Wigilia bez aromatycznego, czerwonego barszczu? Niemożliwe! Choć w ciągu roku przygotowujemy różne jego odmiany, np. czerwony, biały czy ukraiński, w grudniowe święta może być tylko jeden - wigilijny.

Ta ukraińska zupa narodowa może poszczycić się tak długą tradycją w naszym kraju, że właściwie traktujemy barszcz jako danie typowo polskie. Trudno sobie nawet wyobrazić, że 24 grudnia mogłoby go zabraknąć na świątecznym stole. Dziś proponujemy niezawodny przepis na czysty, domowy barszcz z przepysznymi, gotowymi włoskimi tortellini. O ile bowiem przygotowanie samego barszczu nie jest szczególnie trudne, to kilkugodzinne lepienie maleńkich pierożków mogłoby poważnie nadszarpnąć nerwy każdego, nawet najbardziej zapalonego amatora gotowania, efekt końcowy zaś i tak pozostałby niepewny. Włosi, przygotowując tortellini i ravioli, zagniatają ciasto jak na makaron, dbając o jego sprężystość i gładkość,  po czym wałkują je wyjątkowo cienko – w przeciwieństwie do ciasta na klasyczne polskie pierogi bądź uszka, gdzie ciasto jest dość miękkie i nieco grubsze. Dzięki temu w uszkach dominuje aromatyczne nadzienie – najczęściej jest to farsz mięsny, grzybowy lub serowy.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Składniki:

- włoszczyzna do przyrządzenia wywaru warzywnego (marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
- li
ść laurowy i ziele angielskie
- majeranek

- 2 ząbki czosnku

-4 średnie buraki

- 1 garść suszonych grzybów

- 1 garść wędzonych śliwek

- 3 łyżki soku z cytryn Limmi

- sól i pieprz do smaku

- 250 g uszek z grzybami Arrighi

            Dzień przed przygotowywaniem barszczu należy opłukane grzyby zalać szklanką zimnej wody i pozostawić je na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości.

            Umyte buraki ugotować osobno w skórce ok. godziny, następnie obrać wszystkie warzywa i zetrzeć na tarce. Włoszczyznę zalać ok. 2 litrami zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i ugotować intensywny wywar. Dodać starte buraki, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Na końcu dodać grzyby, śliwki i zgnieciony czosnek. Po zdjęciu z ognia, doprawić 3 łyżkami soku z cytryn Limmi i dodać majeranek. Przecedzić barszcz. Podawać z wcześniej  ugotowanymi uszkami z grzybami Arrighi (gotować ok. 10 minut).

          Smacznego!

www.infexfood.pl, www.arrighi.pl

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »