Gospodarka » Żywność

OSM Piątnica osiąga dobre wyniki i stale się rozwija

Spółdzielnia z Piątnicy może się pochwalić kilkunastoprocentowym wzrostem sprzedaży oraz sześciokrotnym wzrostem eksportu w I półroczu 2012 r.

Mimo trudnej sytuacji w branży mleczarskiej, OSM Piątnica zakończyła pierwsze półrocze 2012 roku dobrymi wynikami finansowymi. „W pierwszych sześciu miesiącach br. sprzedaż osiągnęła 400 mln zł, czyli o 17,5% więcej niż w analogicznym okresie w 2011 r.” – informuje Tomasz Głasek, Kierownik Działu Handlu OSM Piątnica. „Największy wzrost, bo aż o 38% odnotowaliśmy w kategorii sera Mascarpone, o 22% wzrosła sprzedaż serków śmietankowych do smarowania i o 14% śmietan” – podsumowuje Tomasz Głasek.

W maju tego roku po raz pierwszy w historii firmy miesięczna sprzedaż produktów przekroczyła 70 mln zł. Wpływ na bardzo dobre wyniki finansowe firmy miał m.in. wzrost eksportu, który w porównaniu z 2011 rokiem zwiększył się sześciokrotnie, oraz wprowadzenie do sprzedaży w 2011 r. nowych produktów. Oferta OSM Piątnica została rozszerzona m.in. o świeże Mleko Wiejskie i Kefiry Deserowe z konfiturą owocową. Konsumenci doskonale przyjęli także pierwsze na rynku Sery twarogowe z mascarpone  w plastrach marki Milandia.

W pierwszym półroczu 2012 r. OSM Piątnica skupiła od rolników 154 218 tys. litrów mleka. Cena mleka kształtowała się na poziomie 1,51 zł za 1 litr. „W tym czasie Piątnica, jako jedna  z nielicznych spółdzielni mleczarskich, utrzymała ceny na tym samym poziomie” – zauważa Tomasz Głasek. Spółdzielnia z Piątnicy niezmiennie od 12 lat jest pod tym względem liderem, płacąc rolnikom najwyższą cenę w Polsce za dostarczany surowiec.

W czerwcu 2012 roku OSM Piątnica wprowadziła na rynek kolejne nowe produkty tym razem w nowym dla niej segmencie jogurtów. Jako jedyna firma mleczarska w Polsce i Europie wytwarza jogurt typu bałkańskiego z mascarpone w marce Milandia oraz klasyczny Jogurt Naturalny, produkowany wyłącznie z pasteryzowanego mleka oraz żywych kultur bakterii jogurtowych. Warto podkreślić, że jogurty z Piątnicy nie zawierają mleka w proszku, co jest rzadkością na rynku.

Stabilna sytuacja finansowa pozwala Spółdzielni realizować inwestycje związane  z rozbudową i modernizacją swoich zakładów. W ostatnich dniach września br. zakończono kolejny etap rozbudowy oczyszczalni ścieków, co pozwoli na dalsze zwiększenie produkcji bez szkody dla środowiska.

Z uwagi na ograniczenia w dostawach spowodowane ogromnym popytem na produkty Spółdzielni, na początku tego roku w Piątnicy rozpoczęto budowę nowych hal produkcyjnych i magazynowych o łącznej powierzchni ponad 11 000 m2. Obiekty zostaną wyposażone m.in. w najnowocześniejsze na świecie urządzenia do produkcji różnego rodzaju serów twarogowych oraz mlecznych napojów fermentowanych. Równocześnie, w zakładzie w Ostrołęce powstaje hala do rozlewu świeżego mleka, w której w I kwartale 2013 roku planowane jest uruchomienie produkcji mleka w ergonomicznych opakowaniach o wysokiej barierowości dla światła – szczególnie zalecanych w przypadku mleka świeżego.

Więcej informacji na temat firmy OSM Piątnica można znaleźć na www.piatnica.com.pl

JBcomm