Firma » Praca

Oświadczenie Zarządów ENERGA SA i ENERGA - Operator SA

Zarządy Energa SA i Energa-Operator SA uczestniczą w dialogu partnerów społecznych, w pełni respektując dotychczas zawarte porozumienia i umowy, zwłaszcza gwarancje wynikające z obowiązującej Umowy Społecznej.

Udzielone pracownikom Grupy ENERGA gwarancje, w szczególności gwarancja zatrudnienia do 2017 r. na niepogorszonych warunkach, bony świąteczne, deputaty węglowe, 80-procentowa zniżka na prąd, nie były i nie są przedmiotem jakichkolwiek rozbieżności.

Zarządy, przestrzegając uprawnień związków zawodowych wynikających z powszechnie obowiązującego prawa, nie mogą jednak zaakceptować wszystkich roszczeń zgłaszanych przez liderów związków zawodowych. Manifestację (6.03) zarządy traktują jako próbę przeniesienia dyskusji merytorycznej na płaszczyznę emocjonalną, co nie ułatwia dialogu i nie przybliża stron do osiągnięcia kompromisu w zasadniczych kwestiach.

Spełnienie wszystkich postulatów liderów związkowych oznaczałoby w praktyce zahamowanie wymaganego prawem i oczekiwanego przez rynek procesu zmian. Oczekiwania liderów związków zawodowych wychodzą zdecydowanie poza obszar ochrony praw pracowniczych i dotyczą  przyznania sobie prawa do zatwierdzania wszelkich decyzji zarządczych.

Zarządy Spółek są zdeterminowane, by konsekwentnie realizować taki model organizacji , w którym to zarząd podejmuje decyzje biznesowe i ponosi za nie pełną odpowiedzialność, związki zawodowe występują natomiast w kwestiach pracowniczych. Model ten niewątpliwie ogranicza wpływ liderów związkowych na bezpośrednie kierowanie firmą, porządkując kwestie odpowiedzialności i adekwatności ról.

Rozmawiając o funkcjonowaniu Grupy Energa trzeba  również pamiętać o otoczeniu zewnętrznym - w szczególności zaś o  klientach, na rzecz których konieczne jest wdrażanie zeregu usprawnień i  stałe podnoszenie standardu świadczonych usług.

Mimo różnicy zdań pomiędzy zarządami spółek a przedstawicielami związków zawodowych, zarządy są otwarte na kontynuację dialogu społecznego.

Jesteśmy przekonani, że kiedy opadną emocje, możliwy będzie powrót do merytorycznej dyskusji i osiągnięcie porozumienia.

Mirosław Bieliński, Prezes Zarządu ENERGA SA

Roman Szyszko, Wicerezes Zarządu ENERGA SA