Technologie » Komputery

Outsourcing złożonych funkcji bezpieczeństwa IT coraz popularniejszy

Choć zapewnienie pełnej ochrony strategicznych zasobów przedsiębiorstw przed cyberatakami staje się z dnia na dzień coraz trudniejsze, firmy nie zamykają się we własnych twierdzach.

Wręcz przeciwnie – dyrektorzy działów IT zdecydowanie częściej rozważają sięgnięcie po zarządzane usługi w zakresie bezpieczeństwa IT. Ten zyskujący na popularności trend komentuje Mariusz Rzepka, Dyrektor FORTINET na Polskę, Białoruś i Ukrainę.

W przeprowadzonym w ostatnim kwartale ubiegłego roku badaniu FORTINET Security Census 2014 przepytaliśmy ponad 1600 dyrektorów działów IT dużych przedsiębiorstw z całego świata. Uzyskane odpowiedzi ujawniły coraz większe zainteresowanie zarządzanymi usługami bezpieczeństwa (ang. Managed Security Services, MSS). Jedna czwarta respondentów wymieniła przekazanie części lub całości funkcji zabezpieczeń IT do dostawcy usług zarządzanych jako najważniejszą inicjatywę w ramach walki z coraz większą złożonością i częstotliwością cyberataków.

Ponad trzy czwarte uczestników badania stwierdziło zaś, że w ich przedsiębiorstwach outsourcingiem można byłoby objąć takie rozwiązania jak firewall, systemy zapobiegania włamaniom (IPS) czy zabezpieczenia poczty elektronicznej. Obok tych podstawowych funkcji bezpieczeństwa sieciowego, od dawna rozważanych w kontekście przekazania w ręce zaufanego partnera zewnętrznego, pojawiły się po raz pierwszy takie obszary jak uwierzytelnianie, wydzielone środowiska uruchamiania aplikacji (sandbox) czy przeciwdziałanie atakom typu APT i DDoS. Aktualnie zdecydowana mniejszość osób podejmujących decyzje IT uważa, że outsourcing z wykorzystaniem MSS nie jest dobrym wyjściem. Skąd ta zmiana?

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/it_solutions/outsourcing_zlozonych_funkcji_bezpieczenstwa_it_coraz_popularniejszy.html

openmediagroup