Dom » Wnętrza

Palomba, czyli Wybór Roku 2013

16 kategorii konkursowych, 44 producentów wyposażenia łazienek i 119 produktów zgłoszonych do konkursu – tak przedstawia się bilans tegorocznego plebiscytu magazynu Łazienka.
Kolekcja Palomba marki Laufen została doceniona podwójnie: tytuł „Wybór Roku 2013” dla wanny oraz wyróżnienie dla wolnostojącej umywalki to ogromny sukces serii sygnowanej nazwiskiem pary włoskich projektantów.

Wybór Roku to konkurs organizowany przez magazyn Łazienka od 2001 roku. Jego celem jest promowanie najlepszych pod względem wzornictwa oraz jakości przedmiotów wyposażenia łazienkowego. Jury, w skład którego wchodzi redakcja czasopisma, architekci, projektanci oraz przedstawiciele salonów łazienkowych i hurtowni wybiera innowacyjne produkty, które wyróżniają się na polskim rynku, a ich zakup jest gwarancją najwyższej jakości. W tym roku aż dwa elementy z kolekcji Palomba marki Laufen znalazły się w prestiżowym gronie nagrodzonych przedmiotów.

Wolnostojąca wanna – Wybór Roku 2013Wolnostojąca wanna Palomba niczym unikatowa rzeźba tworzy nastrój całego wnętrza. Dzięki niej łazienka staje się ekskluzywnym salonem kąpielowym i domowym centrum SPA. Doceniona za jakość wykonania oraz wyjątkowy kształt – wyższa z jednej strony część stanowi wygodne oparcie oraz nadaje jej niepowtarzalny design. Wanna wykonana jest z materiału Graphyt, który pozwolił na stworzenie idealnie wykończonej, plastycznej formy. Z kolei zastosowanie ukrytego przelewu jest przejawem troski o najdrobniejsze nawet szczegóły projektu.

Wolnostojąca umywalka – wyróżnienie w kategorii wyroby sanitarne z ceramiki

Charakterystyczna monolityczna umywalka, której kształt nawiązuje do owianego tajemnicą, prehistorycznego, wolnostojącego głazu pochodzącego z Bretanii również zwróciła uwagę jury konkursu. Odkryta jeszcze raz asymetria połączona z inspiracjami naturą pozwoliły na stworzenie przedmiotów nietypowych – funkcjonalnych i jednocześnie bardzo ciekawych pod względem wzornictwa.

Nagrodzone wanna i umywalka to efekt współpracy marki Laufen z parą włoskich designerów Ludovici i Roberta Palombów. Seria jest wariacją na temat zmagania się dwóch żywiołów – wody i ziemi oraz rygorystycznych zasad geometrii. To nietypowe połaczenie stylów pozwoliło na stworzenie serii wyjątkowej, cieszącej się uznaniem designerów oraz klientów.

AgencjaS4