Kultura, sztuka » Kultura

Park Wodny Koszalin charytatywnie przywitał wakacje!

Świetna zabawa połączona z akcją charytatywną – tak w skrócie podsumować można wydarzenie „Witajcie Wakacje”, które zorganizowane zostało przez Park Wodny Koszalin we współpracy z Fundacją „Zdążyć z Miłością”.

Impreza odbyła się 26 czerwca, w części basenowej aquaparku oraz na jego terenach zielonych. W czasie trwania akcji, zbierano pieniądze na rzecz koszalińskiej Fundacji „Zdążyć z Miłością.”

Występy artystyczne, wodne atrakcje, warsztaty nurkowania i animacje podwodne, to tylko niektóre z zabaw, jakie tego dnia przygotowano dla uczestników wydarzenia „Witajcie Wakacje” w Parku Wodnym Koszalin. Frekwencja tego dnia dopisała. Tylko w części basenowej, bawiło się około 1300 osób.

Na miłośników wodnych szaleństw czekały takie atrakcje jak m.in. zamykanie w bańkach mydlanych, Aqua Zumba oraz zawody na najszybszy zjazd ze zjeżdżalni, który cieszył się największym zainteresowaniem. Ponadto dzieci mogły skorzystać z Rollera wodnego, czyli dmuchanego walca, w którym można było poruszać się po wodzie. Wielbiciele świata podwodnego mogli skorzystać z warsztatów nurkowania oraz animacji podwodnych z Klubem Płetwonurków Bajkonur. To jednak nie wszystko, ponieważ w programie wydarzenia znalazły się zajęcia edukacyjne, czyli pokazy ratownictwa i pierwszej pomocy przedmedycznej.

Równolegle na terenach zielonych Parku Wodnego Koszalin, odbywał się pełen atrakcji piknik charytatywny. W trakcie zabawy, przybyli goście mogli podziwiać m.in. występy grup tanecznych i wokalnych, pokaz sztuk walki koszalińskiej szkoły Wing Tsun Kuen Kung Fu, bawić się w dmuchanym zamku i wspinać po ściance wspinaczkowej.

Podczas pikniku zbierano pieniądze do puszek dla koszalińskiej Fundacji „Zdążyć z Miłością”, która zajmuje się tworzeniem i prowadzeniem mieszkań chronionych dla samotnych, bezdomnych matek z małoletnimi dziećmi, jak również działa na rzecz rodziny, macierzyństwa, wspomaga samotne matki walczące o zdrowie swoich ciężko chorych dzieci oraz wspiera osoby starsze i niepełnosprawne.

Tego dnia 5 % ze sprzedaży biletów przekazane zostanie Fundacji „Zdążyć z Miłością”. Uzbierano ponad 1600 zł. Fundusze przeznaczone zostaną na wyposażenie drugiego mieszkania chronionego w Koszalinie.

* * *

Park Wodny Koszalin to najnowocześniejszy aquapark na Pomorzu, który do użytku został oddany 30 lipca 2015 r. Obiekt, wyposażony w szereg atrakcji wodnych, strefę saun, dwie siłownie,  zewnętrzny plac zabaw i część gastronomiczną, mieści się w Koszalinie, przy ul. Rolnej 14. Administratorem obiektu jest Zarząd Obiektów Sportowych Sp. z o.o. W strefie rekreacyjnej Parku Wodnego znajduje się sześć basenów, z których dwa umiejscowione są na zewnątrz, a jeden czynny jest przez cały rok. Park posiada sześć zjeżdżalni, najdłuższa z nich, Anakonda, ma aż 176 m długości. W wewnętrznej strefie rekreacji znajdziemy m. in. baseny: sportowy, do nauki pływania, dla dzieci, a także rwącą rzekę, sztuczną falę i wiele innych atrakcji. W części rekreacyjnej można korzystać z leżanek basenowych, wodospadów rurowych, gejzerów powietrznych, jacuzzi, ściennych masażerów oraz zjeżdżalni wodnych. Strefa saun to szczególne miejsce w aquaparku, bogata różnorodność saun i łaźni spełni oczekiwania najbardziej wymagających klientów.Inwestorem jest Miasto Koszalin. Budowa Parku Wodnego Koszalin dofinansowana została z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Programu Regionalnego Narodowa Strategia Spójności.

KONTAKT:

Park Wodny Koszalin