Firma » Finanse

Piątka na piątkę

Jak radzili sobie zarządzający funduszami inwestycyjnymi na polskim rynku w ostatnich latach? Przyjrzyjmy się wynikom za 36 miesięcy ogólnie dostępnych funduszy inwestujących w instrumenty finansowe.

Spośród 195 funduszy,  lokujących aktywa w papiery wartościowe działających co najmniej trzy lata, tylko 13 straciło w tym okresie więcej, niż spadł indeks warszawskiej giełdy WIG - jego wartość obniżyła się o 1/3.

Najlepszy wynik uzyskał w tym rankingu fundusz Investor FIZ, którego wycena certyfikatu inwestycyjnego wzrosła o ponad 50 proc. Fundusz ten inwestuje na rynkach całego świata w akcje, obligacje, instrumenty pochodne na indeksy, waluty, towary i energię.

Kolejne miejsca w najlepszej „piątce" zajęły fundusze lokujące na rynku długu. Najlepszy z nich, subfundusz zarządzany przez PKO/Credit Suisse TFI, zyskał 37,2 proc. w ciągu trzech lat, lokując na rynku dolarowych papierów dłużnych. Kolejne dwa fundusze, także tego samego Towarzystwa, również zarabiały na obligacjach. Pierwszą „piątkę" zamyka fundusz Arki lokujący w dłużne papiery wartościowe denominowane w euro.

Warto dodać, że dodatnią stopę zwrotu w tym rankingu odnotowały 92 fundusze, czyli mniej niż połowa z tych, które „pobiły" indeks warszawskiej giełdy. Są to głównie fundusze inwestujące w dłużne papiery wartościowe na polskim i zagranicznych rynkach. Nie bez znaczenia dla wyników funduszy inwestujących w zagraniczne papiery wartościowe było osłabienie złotówki.

Najlepsze ogólnodostępne polskie fundusze  pod kątem 3-letniej stopy zwrotu     (dane na 31 maja 2009 r.)

Poz.

Fundusz

Firma zarządzająca

Stopa zwrotu za    36 m-cy

1.

Investor FIZ

Investors TFI

2.

PKO/CS Papierów Dłużnych USD (ŚFW SFIO)

3.

PKO/CS Obligacji Długoterminowych - FIO

4.

PKO/CS Papierów Dłużnych USD (USD) (ŚFW SFIO)

5.

Arka Obligacji Europejskich FIO

BZ WBK AIB TFI

Źródło: Analizy OnLine (wyniki nie uwzględniają opłat i podatków).

Jan Mazurek

Główny Analityk