Rozrywka » Rozrywka

Piekielne drinki

Piekielne drinki
Zobacz więcej zdjęć »
Drinki z dodatkiem pikantnych sosów są bardzo popularne i ogólnodostępne w lokalach na całym świecie. Już w latach 20. XX wieku Francuz Fernarda Petiota stworzył drink o wdzięcznej nazwie Krwawa Mary. Był on na tyle dobry, że upodobał sobie go naczelny macho tej dekady - Ernest Hemingway.

Po świecie krążą dwie historie na temat tego, skąd wzięła się nazwa Krwawej Mary. Niektórzy uważają, iż powstała ona w hołdzie angielskiej królowej, która słynęła ze swoich morderczych rządów. Jednak większość wierzy w wersję, że miano to drink odziedziczył po jednej z barmanek, która pracowała w lokalu nazywającym się „Wiadro Krwi”. „Bloody Mary” była idealnym drinkiem dla Ernesta Hemingwaya, który propagował go na całym świecie. Między innymi, gdy był korespondentem w Chinach, napisał do swojego przyjaciela „Wprowadziłem ten koktajl [Krwawą Mary] do Hongkongu w 1941 roku i sądzę, że zrobiłem wszystko, co może zrobić jednostka”.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Na chwilę obecną „Bloody Mary” ma wiele wersji, ale ta klasyczna robiona jest na czystej wódce. Jedni używają jej również jako antidotum na przypadłości syndromu dnia poprzedniego, gdyż sos TABASCO® pobudza pracę żołądka i przyśpiesza trawienie. Gdy sok pomidorowy w „Krwawej Mary” zastąpiony jest sokiem wielowarzywnym, powstaje Bloody Mariana. Przyprawianie jej korzeniami lub ostrym sosem jest kwestią indywidualną. Na życzenie drink może być łagodny, lekko przyprawiony lub ogniście pikantny.

Również w naszym kraju możemy pochwalić się drinkiem, który nie tylko podbija polskie parkiety, ale i migruje do zagranicznych dyskotek. „Wściekły pies” - mowa tu o drinku stworzonym przez Darka Ryżaczka - okazał się natychmiastowym hitem w małym jazzowym klubie w Świnoujściu. Nazwa pochodzi z filmu Quentina Tarantino o nazwie „Wściekłe psy”, chociaż również jest znany jako „Polska” z powodu swej charakterystycznej biało-czerwonej barwy.

Picie drinków z dodatkiem ostrych sosów jest nie tylko smaczne. TABASCO® przez swoją pikantność działa pobudzająco i rozgrzewająco. Chili z natury naładowane jest witaminą C. Z kolei kapsaicyna, która odpowiada za to, że papryczki są ostre, sprawia również, że jemy mniej podczas posiłków oraz opóźnia pojawienie się uczucia głodu w kolejnych godzinach. Grzegorz Łapanowski, ambasador marki wprost poleca drinki z TABASCO® jako alternatywę na wieczorne spotkanie ze znajomymi: „Krwawa Mary do obiadu poprawi nasz apetyt, wydobędzie smak z potraw i poprawi metabolizm – pozwalając bardziej się delektować pysznymi potrawami w gronie przyjaciół. Jeżeli nie chcemy klasyki, można poszukać wśród setek oryginalnych przepisów z dodatkiem kultowego sosu i wybrać coś odpowiedniego do okazji.

 

Oto nieznane drinki z wykorzystaniem sosu TABASCO®:


Smocza Krew(koktajl)

 

22 ml Jack Daniel's Whiskey

4 krople TABASCO®

22 ml Tequila Gold

 

Zmieszać whiskey z tequila w szklance. Dodać 4 krople ostrego sosu TABASCO®.


TNT (shot)


50 ml mocno zmrożonej tequili
8 kropel TABASCO


Połaczyć w małym kieliszku. Opcjonalnie można ozdobić plasterkiem cytryny.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

5_tka

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »