Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Pielgrzym też ubezpieczony

Światowe Dni Młodzieży od ponad 25 lat cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Miliony młodych ludzi przybywają na kilka dni w roku do wybranego miasta świata, aby się wspólnie modlić, śpiewać i tańczyć.

Do udziału w takim wydarzeniu nie wystarczy jedynie przygotowanie duchowe i plecak z niezbędnymi rzeczami. Należy realnie zadbać o swoje bezpieczeństwo. Asystą polskich pielgrzymów są Europejskie (Europäische Reiseversicherung AG Oddział w Polsce).

Światowe Dni Młodzieży odbędą się w tym roku w Madrycie. Od 16 do 21 sierpnia młodzi z całego świata będą przeżywać niezapomniane dla nich chwile – wspólna modlitwa, skupienie, zabawa i żarty to nieodzowne elementy religijnego festiwalu. Tegoroczne spotkanie w Hiszpanii przebiegać będzie pod hasłem „Zakorzenieni i zbudowani na Chrystusie, mocni w wierze”.
Na zainicjowane w 1985 roku przez Jana Pawła II spotkania każdorazowo wyruszają miliony osób. Z Polski najwięcej zgłoszonych uczestników pochodzi z diecezji krakowskiej, rodzinnych stron papieża Polaka. Już po raz trzeci podczas tego ważnego spotkania wszystkie polskie grupy zarejestrowane przy Konferencji Episkopatu Polski ubezpieczają Europejskie (Europäische Reiseversicherung AG Oddział w Polsce).

Jak radzą specjaliści, pielgrzym przed wyruszeniem w drogę powinien wcześniej zebrać informacje dotyczące miejsca, do którego zmierza: o klimacie, aktualnej pogodzie czy innych, specyficznych uwarunkowaniach. Musi także zadbać o podróżną apteczkę oraz odpowiednio wyposażyć swój bagaż, aby nie zabrakło w nim niezbędnych w czasie pielgrzymowania akcesoriów. Dokumenty i leki jako podstawowy ekwipunek każdego pielgrzyma muszą się znaleźć w bezpiecznym miejscu, najlepiej w bagażu podręcznym.

Z pewnością nikt podczas tak wyjątkowego czasu jak Światowe Dni Młodych nie chciałby zachorować lub doznać jakiegokolwiek urazu czy wypadku. Ale gdy już coś złego się przytrafi, poszkodowany ma pewność, że ubezpieczenie uchroni go nie tylko przed dużymi wydatkami i problemami, ale także przed stratą czasu na organizowanie pomocy.

klok