Gospodarka » Żywność
Pierogi w roli głównej
Zobacz więcej zdjęć » |
Jeżeli jednak nie mamy pomysłu, z pomocą przychodzą laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły - to modlitwa, którą jeszcze do niedawana, w okolicach Podkarpacia odmawiano przed „pierogowym” posiłkiem. Dlaczego właściwie tam? Odpowiedź jest prosta i związana z historią pierogów w Polsce. Trafiły one do Naszego kraju za sprawą zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie – Jacka Odrowąża. Według legend, w trakcie przejeżdżania przez Podkarpacie, mając mąkę, kapustę, grzyby oraz...uczucie głodu połączył wszystkie składniki tworząc pierwowzór obecnych pierogów.
Pierogi wpisały się w polską kuchnię i figurują w niej po dziś dzień. Do dyspozycji konsumentów są te gotowane, smażone czy też pieczone. W trakcie świat przeważają pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami. Coraz częściej natomiast konsumenci rezygnują z własnoręcznego przygotowania tego tradycyjnego dania na rzecz zakupu ich w dedykowanych temu miejscach - Nasza pierogarnia powstała z myślą o osobach szukających niepowtarzalnych smaków. Konsumenci coraz częściej cenią sobie doskonałe jakościowo a także sprawdzone pierogi a także swój czas, który zamiast poświęcić na ich przygotowanie mogą wykorzystać na chwile z najbliższymi - mówi Maciej Kapała właściciel krakowskiej pierogarni Sekret Smaku. - Tworzone przez Nas pierogi z kapustą i grzybami są wyjątkowe ponieważ przy produkcji korzystamy z wyrobów lokalnych producentów – mam tutaj na myśli farsz, którego zasadniczym składnikiem jest kapusta charsznicka. Zaś głównym produktem ciasta jest mąka. Ta, którą wykorzystujemy do produkcji naszych wyrobów pochodzi z Polskich Zakładów Zbożowych z Krakowa - dodaje Maciej Kapała. Kluczem dobrych pierogów jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i pulchne. Ważne by dodać mąkę typu 450, natomiast warto zrezygnować z jajka. Nie można za to zapomnieć o letniej wodzie z solą i z kilkoma kroplami oleju.
O tym jak ważne jest odpowiednie przygotowanie pierogów wiedzą laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Oto lista wyróżnionych w ramach inicjatywy przysmaków. Każdy z nich nagrodzony został (niektóre więcej niż jeden raz) certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” a także tytułem TOP PRODUKT.
Wyróżnione pierogi:
- Pierogi z kapustą charsznicką należące do oferty firmy Maciej Kapała PRACOWNIA PIEROGÓW SEKRET SMAKU (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- Pierogi domowe mix smaków z P.P.H.U WYROBEK Agnieszka Łukowicz (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- Pierogi z mięsem - Z.P.H.U. Smakosz Wyroby Garmażeryjne (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)
- Pierogi ze szpinakiem - Z.P.H.U. Smakosz Wyroby Garmażeryjne (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)
- Pierogi ruskie - Z.P.H.U. Smakosz Wyroby Garmażeryjne (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)
- Pierogi z mięsem z asortymentu ZPH EKO-VITA s.c. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)
- Pierogi ze szpinakiem z asortymentu ZPH EKO-VITA s.c. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)
- Pierogi ruskie z asortymentu ZPH EKO-VITA s.c. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)
- Pierogi z serem znajdujące się w ofercie ALMONTE Marek Osuchowski (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- Pierogi z jagodami znajdujące się w ofercie ALMONTE Marek Osuchowski (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- Pierogi z serem - Z.P.H.U. Smakosz Wyroby Garmażeryjne Sylwia Bosak (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)
- Pierogi z mięsem z oferty firmy Pod Grunwaldem Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- Pierogi ruskie – PIEROGARNIA Renata Hałgas (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- Wyborne pierogi z serem to propozycja z oferty firmy DELIKATES Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)
- Pierogi ruskie – Zakłady Mięsne mgr inż. Wojciech Dobija - (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- Pierogi z mięsem – Zakłady Mięsne mgr inż. Wojciech Dobija - (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- Pierogi meksykańskie z asortymentu przedsiębiorstwa Maciej Kapała SEKRET SMAKU (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- Pierogi ruskie – Wyroby Garmażeryjne ADAMUS Adam Stańczyk - (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- Pierogi ruskie znajdują się w ofercie Piekarni Hanna Schornik (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów:
Magdalena Matusik
magdalena.matusik@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 690 449 064
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70
Nadesłał:
Adventure Media
|
Komentarze (0)