Firma » Tax

PIT ZG

PIT ZG to PIT z dochodów z zagranicy, który obejmuje: PIT-36, PIT-36L, PIT-38 czy PIT-39. Musimy go wypełnić w konkretnych przypadkach, zależnych od kraju.

PIT niemiecki - rozliczenie online

PIT niemiecki rozliczenieonline to przede wszystkim duże ułatwienie dla każdego, kto pracował w Niemczech będąc mieszkańcem polski. Rozliczenie online niemieckiego PITu umożliwia nam na dużo szybsze i mniej bolesne rozliczenie dzięki często bardzo intuicyjnemu programowi, który zwykle jest jeszcze sprawdzany przez odpowiednio wykwalifikowane osoby. W razie problemów zawsze otrzymamy zwrot wyjaśniający co jest nie tak lub jakich dokumentów nam brakuje.

Poza rozliczeniem online niemieckiego PIT warto wiedzieć, że w sieci jest dużo więcej możliwości, obejmujących rozliczenia PIT z całej Europy, a nawet całego świata. Dobrze jest się rozejrzeć i zapoznać z możliwościami rozliczenia PIT z zagranicy, czyli tak zwanego PIT ZG, który obejmuje wspomniane już PiTy z oznaczeniem 36, 36L, 38 oraz 39.

PIT 36 ZG

Jeśli chodzi o pit 36 zg, to obejmuje on – w porównaniu do klasycznego PIT-36 – wyłącznie dochody spoza granic państwa Polskiego. Jeśli dorabialiśmy lub pracowaliśmy w minionym roku za granicą w sposób legalny, naszym obowiązkiem jest się z tego rozliczyć w taki sam sposób, jak w przypadku pracy w Polsce, mając jednak na uwadze kilka ważnych szczegółów.

Głównym i najważniejszym jest zdecydowanie samo państwo, w którym pracowaliśmy. Każdy kraj posiada swoje własne warunki dotyczące rozliczeń rocznych typu PIT-36 ZG, dlatego ważne jest zapoznanie się z tymi warunkami przed rozpoczęciem rozliczenia. Warto jest mieć tutaj na uwadze, że wiele osób ma problem nawet z wypełnieniem polskiego PIT, stąd powstanie programów online, które pomogą obliczyć zwrot podatku. Jeśli jednak wolimy czynnik ludzki zawsze możemy zasięgnąć rady fachowców, którzy z chęcią nam pomogą za odpowiednią stawkę.

Obliczenie zwrotu podatku

Obliczenie zwrotu podatku wymaga od nas trochę wysiłku, lecz w większości przypadków jest bardzo opłacalne. Należy jednak zapoznać się z metodami rozliczeń w danym kraju, by wiedzieć, czy nasza praca w ogóle podlega zwrotowi, a jeśli tak, to jakie musimy spełniać warunki.

slawek