Technologie » Komputery

PKO BP i Microsoft razem dla bezpieczeństwa w sieci

PKO Bank Polski jako pierwszy bank w Europie rozpoczyna współpracę z firmą Microsoft w ramach programu Enterprise Customers Cyber Threat Intelligence Program (ECCTIP).

Jego celem jest podnoszenie poziomu bezpieczeństwa w cyberprzestrzeni poprzez wymianę informacji dotyczących potencjalnych zagrożeń. W rezultacie podpisanego porozumienia możliwa będzie szybsza i bardziej skuteczna reakcja na niebezpieczne zdarzenia pojawiające się w sieci.

W PKO Banku Polskim od lat działają zespoły odpowiadające za bezpieczeństwo systemów transakcyjnych oraz monitorujące sieć pod kątem zagrożeń cyberprzestępczością. Aby zminimalizować ryzyko takich zdarzeń, Bank rozpoczyna współpracę z firmą Microsoft. Dzięki wymianie informacji i doświadczeń ze specjalistami z działającej na całym świecie jednostki Digital Crimes Unit, eksperci w Banku będą w stanie podejmować działania jeszcze zanim potencjalne zagrożenie dotrze do naszego kraju.

Jesteśmy liderem bankowości elektronicznej i naszą misją jest wyznaczanie najwyższych standardów bezpieczeństwa. Z serwisów transakcyjnych PKO Banku Polskiego korzysta ponad 7,6 mln klientów, naszym obowiązkiem jest więc nie tylko odpowiednie zabezpieczenie systemów bankowych, ale także minimalizowanie zagrożeń, na które klienci mogą być narażeni w sieci. Wiedza specjalistów globalnie działającej firmy Microsoft oraz doświadczenie pracowników Banku doskonale znających specyfikę rynku polskiego przyczynią się do podniesienia bezpieczeństwa bankowości internetowej - mówi Zbigniew Jagiełło, Prezes PKO Banku Polskiego.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://magazynit.pl/kraj/pko-bp-i-microsoft-razem-dla-bezpieczenstwa-w-sieci.html

openmediagroup