Gospodarka » Żywność
Plan na pyszne święta
Zobacz więcej zdjęć » |
Już niedługo wszystkie panie domu czeka kolejny świąteczny maraton kulinarny: gotowanie, pieczenie, smażenie.Zaplanujmy wszystko w najdrobniejszych szczegółach, a czekające nas wyzwanie pójdzie o wiele sprawniej i szybciej. Wystarczy sięgnąć po kilka sprawdzonych produktów OSM Piątnica i wykorzystać parę trików, aby tegoroczne święta udały się w każdym calu.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Szybko i smacznie
Śmietanki 30% z Piątnicy nie trzeba nikomu przedstawiać. Przed świętami warto sięgnąć po tę w rodzinnym, 400g opakowaniu. Przyda się nie tylko do zabielenia tradycyjnej zupy grzybowej, ale również do różnego rodzaju sosów, które zagoszczą na naszych świątecznych stołach w kolejne dni ucztowania.
Bita śmietana nie jest tak lekka i delikatna, jak chcieliśmy? Także i w tym zadaniu sprawdzi się Śmietanka 30% z Piątnicy. Szybko się ubija i znakomicie smakuje. Pasuje jako nadzienie do świątecznych ciast, tortów i rolad biszkoptowych.
Potrzebujesz bazy do śledzi w śmietanie? Piątnica poleca gamę świeżych i naturalnych śmietan ukwaszonych – 10% jogurtowej oraz 22% dedykowanych do potraw na zimno. W daniach na zimno i gorąco sprawdzą się też uniwersalne śmietany 12%, 18% i 30%. Z powodzeniem wykorzystasz je także do zabielania tradycyjnych świątecznych zup.
Wypieki to przyjemność!
Każdego roku najwięcej czasu zajmują namświąteczne wypieki. W tym roku zamiast żmudnego i monotonnego przygotowywania twarogu do tradycyjnego sernika, warto użyć Twarogu Sernikowego z Piątnicy. Jest to gotowa masa serowa o idealnie dobranych proporcjach serka śmietankowego i twarogu, dzięki czemu ciasto na jego bazie zawsze się udaje. Do tego nie zawiera konserwantów, barwników i aromatów.
W deserowym menu na pewno znajdzie się również miejsce na coś niestandardowego - przełamującego tradycyjne smaki. Tiramisu – włoski przysmak z puszystym kremem - wykonanym z sera Mascarpone marki Piątnica będzie doskonałym pomysłem. Ten pyszny, śmietankowo – kremowy ser wytwarzany jest według tradycyjnej włoskiej metody, dzięki czemu ma wyjątkowy smak i właściwości. Świetnie współgra również z sosami do mięs czy ryb.
Niebanalne dania na świąteczny stół poleca OSM Piątnica:
Karp w sosie śmietanowo-grzybowym
1 kg karpia
300 g suszonych kurek lub rydzy
200 g Śmietany 18 % z Piątnicy
100 g Masła Śmietankowy Smak z Ostrołęki produkowanego przez OSM Piątnica
1 litr bulionu
cebula
mąka
przyprawy
Wyfiletowanego karpia obtaczamy w mące i delikatnie obsmażamy. Do garnka z grubym dnem wrzucamy cebulę, rumienimy na maśle i zalewamy bulionem. Do bulionu wsypujemy grzyby i gotujemy 20 minut. Po tym czasie do garnka wkładamy również karpia i gotujemy kolejne 10 minut. Całość zaprawiamy Śmietaną 18% z Piątnicy i redukujemy do uzyskania gęstego sosu.
Sernik korzenny
100 g korzennych, kruchych ciastek
1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
7 jaj
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawa do piernika
suszone śliwki
125 g Masła Śmietankowy Smak z Ostrołęki produkowanego przez OSM Piątnica
Ciastka łamiemy na małe kawałki, wykładamy nimi blaszkę i zalewamy rozpuszczonym masłem. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Śliwki siekamy na małe kawałki, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na pół godziny. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka i cukier ucieramy i łączymy z Twarogiem Sernikowym z Piątnicy. Śliwki odcedzamy, obtaczamy w mące i razem z przyprawą do piernika i mąką ziemniaczaną dodajemy do masy. Na koniec, całość łączymy delikatnie z białkami. Masę wylewamy na spód z ciastek, pieczemy 70 minut w temp. 180°C.
Smacznych Świąt życzy Piątnica!
Twaróg Sernikowy Mielony z Piątnicy można znaleźć na sklepowych półkach w cenie 10,50 zł opakowanie 1 kg. Masło Śmietankowy Smak z Ostrołęki kosztuje 3,50 zł / 200 g, a Śmietanka 30%: 3,95 zł / 400g i 2,39 zł/ 200g.Mascarpone z Piątnicy jest dostępne w cenie 5,50 zł / 250 g.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)