Firma » Bankowość

Planujesz wziąć kredyt? Zobacz co powinieneś wiedzieć

Czujesz, że świat finansów niekoniecznie jest tym, w którym odnajdujesz się najlepiej? W takim razie poszerz swoją wiedzę, sięgając po specjalistyczne, ale przystępne źródła – jak nasz artykuł.

Przedstawiamy kilka kwestii, o których koniecznie trzeba pamiętać, gdy planuje się wzięcie kredytu gotówkowego.

Na dowolny cel

Zacznijmy od tego, że kredyty gotówkowe są przyznawane na dowolny cel. Jeśli decydujesz się na kredyt hipoteczny, to pożyczona kwota trafia np. na konto dewelopera. Gdy wybierasz kredyt samochodowy, bank staje się niejako jego współwłaścicielem, aż do momentu spłaty. Z kolei kredyt gotówkowy możesz wziąć bez podawania informacji, na co wydasz pochodzące z niego pieniądze. Cokolwiek to będzie, Ty decydujesz o rozdysponowaniu środków. Koszt nie jest mały, dlatego nie warto się zadłużać na rzeczy tego niewarte. Jednak w ostatecznym rozrachunku decyzja leży całkowicie po Twojej stronie.

Koszt kredytu

Większości z nas kredyt kojarzy się z oprocentowaniem, a konkretnie – odsetkami. Czyli, uproszczając schemat, pożyczamy 1000 zł na 10%, więc oddajemy 1100 zł. Odsetki to podstawowa, ale nie jedyna opłata. Rzecz jasna warto szukać jak najniższego oprocentowania i weryfikować RRSO, czyli rzeczywistą roczną stopę oprocentowania. Banki zarabiają jednak jeszcze w inny sposób. Przykładowo, często nakładają prowizję, dlatego trzeba sprawdzić, czy jest ona jednorazowym, czy może być stałym, wliczonym w ratę kosztem. Podobnie ubezpieczenie, które z założenia ma chronić interesy banku w nieprzewidzianych sytuacjach. Tu również istnieje pole manewru do negocjacji. Być może bank zechce Ci zaoferować kartę kredytową, lokatę czy po prostu otwarcie rachunku w zamian za brak ubezpieczenia. Zawsze patrz na liczby całościowo, weź pod uwagę całkowity koszt, a nie tylko atrakcyjną wysokość odsetek.

Zdolność kredytowa

Każdy bank ocenia klientów, czy na pewno warto im pożyczać środki. W tym względzie duże marki są znacznie bardziej restrykcyjne od firm pożyczkowych, których chwilówki są dostępne praktycznie od ręki. Każdy kredyt oznacza weryfikację zdolności kredytowej. Co wpływa na naszą ocenę w oczach banku? Wiek, perspektywa zawodowa, obecne zarobki, być może także i wydatki. Pracownicy zaglądają do różnych baz, sprawdzając, czy nie zalegamy z zobowiązaniami (mandaty, raty itd.). Inaczej są traktowani młodzi single, inaczej ustatkowane rodziny. Wszystko ma znaczenie, ale nie oszukujmy się – głównie pieniądze, które zarabiasz. O ironio – nie każdego stać na pożyczenie pieniędzy...

Zależność między ratą i czasem spłaty

Z jednej strony – na pewno chcesz szybko mieć kredyt „z głowy”. Z drugiej – wiesz, że zbyt wysokie raty są ponad Twoje comiesięczne możliwości. Dlatego trzeba bardzo dokładnie rozważyć, jak rozłożyć spłatę w czasie. Porównanie kredytów gotówkowych online pomoże Ci podjąć lepszą decyzję finansową.

slawek

Zamów opracowanie informacji prasowej

Dziś:
Maskotka z filcu - warsztaty, 22.09, godz. 12:00, Empik Bonarka, Kraków,

Array ( [p_srv_id] => 3 [p_usr_id] => 11 [p_type] => ARTICLE [p_accepted] => YES [p_status] => ENABLED [p_pkg_nr] => 1 [p_pkg_items] => 4 [p_ctg_ids] => )