Firma » Biznes

Po e-faktury do LOTOS Paliw

Z początkiem roku spółka LOTOS Paliw uruchomiła usługę dostarczania faktur drogą elektroniczną. Z tego nowoczesnego i bezpiecznego rozwiązania korzystają przede wszystkim klienci segmentu sprzedaży hurtowej. Od maja są to już 42 firmy.

Spółka LOTOS Paliwa, odpowiedzialna m.in. za rozwój i zarządzanie siecią stacji LOTOS oraz krajową sprzedaż paliw płynnych, uruchomiła ofertę e-faktur 1 stycznia 2009 r.

Usługa spełnia wymogi Rozporządzenia Min. Finansów z dnia 14 lipca 2005 r. dotyczącego wystawiania oraz przesyłania faktur w formie elektronicznej.

­- Zarówno klienci, jaki i pracownicy naszych Biur Obsługi Klienta bardzo szybko dostrzegli korzyści płynące z uruchomienia usługi e-faktur - podkreśla Hanka Krzyżańska, prezes LOTOS Paliw. - Dla tych pierwszych to przede wszystkim ogromna oszczędność czasu i korzyści finansowe oraz gwarancja bezpieczeństwa a dla całej spółki niższe koszty działalności.

Oszczędności wiążą się m.in. z brakiem kosztów obsługi korespondencji, niższymi kosztami archiwizacji danych czy wreszcie możliwością redukcji wydatków związanych z księgowością. Nie do pominięcia jest również przyspieszenie momentu odliczenia VAT od zakupów paliw. Ochrona wiąże się przede wszystkim z wyższą trwałością danych elektronicznych, zapewnieniem ich nienaruszalności oraz wysokim poziomem bezpieczeństwa dostępu, gwarantowanym przez firmę Comarch.

Jak to działa?

Istnieją dwa sposoby wystawiania i przesyłania e-faktur - przy użyciu podpisu elektronicznego bądź z wykorzystaniem sytemu EDI (Electronic Data Interchange - wymiana danych elektronicznych w uzgodnionym międzynarodowym standardzie). To drugie rozwiązania nie obciąża klientów żadnymi kosztami instalacji. Wystarczy jedynie dostęp do internetu. Dzięki systemowi ECOD (Elektroniczne Centrum Obsługi Dokumentów) klienci mają stały dostęp do e-faktur wystawianych na bieżąco, ponieważ data odbioru faktury jest taka sama jak data jej wystawienia, jak również do archiwum. - Warto podkreślić, iż e-faktury wydawane są zawsze już w momencie ich wystawiania. To znacznie przyspiesza obrót dokumentami i w efekcie daje klientom możliwość szybszego odliczenia podatku VAT - wyjaśnia Marek Pietruszewski, dyrektor ds. finansowych LOTOS Paliw.

Szczegółowe informacje dotyczące e-faktur uzyskają Państwo pod nr tel. (58) 308 80 11.

W styczniu 2009 r. minęło trzynaście lat istnienia spółki LOTOS Paliwa, która odpowiada za rozwój i zarządzanie ogólnopolską siecią stacji paliw LOTOS. Aktualnie w sieci LOTOS funkcjonuje łącznie 316 stacji dogodnie zlokalizowanych w miastach i przy trasach przelotowych. Te ostatnie, dzięki dużym parkingom, są także doskonałym miejscem do odpoczynku w czasie podróży. Spółka przygotowuje się również do budowy stacji przy autostradach w ramach tzw. Miejsc Obsługi Podróżnych. LOTOS Paliwa posiadają również certyfikowany przez PCBC S.A. system zarządzania jakością w zakresie hurtowego obrotu i dostarczania do stacji paliw benzyn i olejów napędowych do pojazdów samochodowych oraz hurtowego obrotu lekkimi olejami opałowymi.

ap