Technologie » Internet

Poczta firmowa za darmo – czy to możliwe?

W dzisiejszych czasach ważny jest sprawny przepływ informacji oraz możliwość kontaktowania się ze współpracownikami z każdego miejsca na świecie. Dlatego, coraz więcej firm decyduje się na pracę zdalną, przenosząc dyski firmowe do chmury.

Nic w tym dziwnego – duża liczba narzędzi umożliwia współpracę w czasie rzeczywistym nad projektem, niezależnie od tego, gdzie aktualnie się znajdujesz. Doskonałym przykładem takich rozwiązań jest pakiet G Suite. Poszczególne narzędzia Google mogą znacznie usprawnić przepływ informacji i zwiększyć produktywność naszej firmy. Pakiet G Suite jest idealnym rozwiązaniem nie tylko dla firm, ale także znacznie usprawnia pracę organizacji non-profit. Dobrą wiadomością jest to, że tego typu organizacje mogą starać się o możliwość korzystania z pakietu G Suite zupełnie za darmo.

CO WCHODZI W SKŁAD DARMOWEGO PAKIETU G SUITE DLA ORGANIZACJI NON PROFIT?

Pakiet dla organizacji niedochodowych obejmuje dostęp do G Suite w wersji Basic, bez żadnych opłat.  Pozwala on korzystać z wielu opcji i udogodnień, które nie są dostępne w darmowej wersji poczty Gmail.
Pakiet ten obejmuje między innymi:

• możliwość stworzenia domeny organizacji - dzięki temu zamiast standardowego adresu @gmail.com do dyspozycji będziemy mieli adres @naszaorganizacja.com.
    Dedykowany adres mailowy pozwala nam na ujednolicenie adresów mailowych członków organizacji
  • 30 GB miejsca na Dysku Google - darmowa poczta Gmail oferuje nam jedynie 15 GB miejsca w chmurze.
  • możliwość pracy w trybie offline
  • filtry antyspamowe

KTO MOŻE UCZESTNICZYĆ W PROGRAMIE?

W programie mogą uczestniczyć jedynie charytatywne Organizacje Non-Profit spełniające wymagania danego kraju. W Polsce, organizacja musi być aktualnie zarejestrowana w Technologie.org.pl, regionalnym oddziale TechSoup Global oraz być organizacją pożytku publicznego (OPP), fundacją lub stowarzyszeniem zarejestrowanym w Krajowym Rejestrze Sądowym (KRS) prowadzonym przez Ministerstwo Sprawiedliwości

Dodatkowo nie może być:

• Podmiotem lub organizacją państwową.
  • Szpitalem lub placówką służby zdrowia.
  • Szkołą, instytucją akademicką lub uniwersytetem

JAK ROZPOCZĄĆ PROCES WERYFIKACJI?

Przeprowadź rejestrację online - jeżeli organizacja nie jest zarejestrowana w TechSoup, będzie można zrobić po rozpoczęciu zgłaszania jej do programu. Jeżeli jest już zarejestrowana, potrzebny jest jedynie token weryfikacyjny.
Po zweryfikowaniu organizacji otrzymasz maila z potwierdzeniem. Po otrzymaniu maila możesz zarejestrować się i rozpocząć korzystanie z usług.

Jednak nie tylko Organizacje Non-Profit mają możliwość korzystania z pakietu G Suite za darmo. Twoja firma ma możliwość testowania go, w wybranej przez siebie wersji, przez 30 dni za darmo.

Wystarczy przejść na stronę oficjalnego Partnera Google https://flyonthecloud.com/pl/

slawek