Dom » Wnętrza

Pod królewskim dachem – blacha dachówkowa z kolekcji King firmy Blach-Stal

Nie bez powodu mawia się, że ważne jest by mieć solidny dach nad głową. I nie chodzi tu jedynie o metaforyczne znaczenie tych słów, ale również o praktyczne funkcje jednego z najważniejszych elementów każdego domu.

Zapewnia on schronienie i stanowi kropkę nad „i” całego budynku. Z blachodachówką King firmy Blach-Stal pokryjemy nasz dach po królewsku.

Decyzja o wyborze odpowiedniego pokrycia dachowego jest niezwykle istotna, to bowiem jedna z najbardziej pracochłonnych i najdroższych inwestycji w procesie budowy domu. Znaczenie ma tutaj nie tylko stopień skomplikowania konstrukcji dachu, ale także typ oraz jakość użytych materiałów, które ostatecznie wpływają zarówno na trwałość, jak i estetykę całego budynku. By końcowy efekt sprostał naszym oczekiwaniom, musimy więc starannie wybrać rodzaj pokrycia, który zapewni nam optymalne wykończenie na długie lata.  Blacha dachówkowa King firmy Blach-Stal to propozycja, która sprawdzi się niemal na każdym typie zabudowy i będzie stanowić atrakcyjne zwieńczenie naszego domu.

Dach o stalowej mocy

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pokryć dachowych – dachówki betonowe, ceramiczne, papy czy gonty bitumiczne to tylko niektóre z proponowanych rozwiązań. Coraz większe zaufanie zdobywają jednak dachówki blaszane, które zawdzięczają swą popularność wysokiej jakości, łatwości montażu oraz eleganckiemu wykończeniu w przystępnej cenie. Linia  King firmy Blach-Stal  znakomicie łączy te wszystkie zalety. To dachówka blaszana o całkowitej szerokości 1190 mm (szerokość krycia 1100 mm) i grubości 0,5-0,55 mm. Wykonana została z wysokogatunkowej stali renomowanej marki Thyssen Krupp Steel, której to firma Blach-Stal od początku marca bieżącego roku stała się wyłącznym dystrybutorem na Polskę. Materiał nośny pokryć dachowych King firmy Blach-Stal stanowi cynkowana ogniowo blacha, pokrywana powłoką cynkowo-magnezową (130g/m²), która znacznie przedłuża jej żywotność. Dodatkowo warstwa antykorozyjna, gruntująca i wierzchnia – organiczna z żywicy poliestrowej, którą powlekany jest rdzeń stalowy, zabezpiecza go przed działaniem szkodliwych czynników atmosferycznych. Tak wykonany dach nie podda się więc niekorzystnym warunkom pogodowym, jak  śnieg, mróz, czy obfite opady. Dachówka blaszana King firmy Blach-Stal są przy tym bardzo lekkie, dzięki czemu unikniemy konieczności budowania masywnej konstrukcji poszycia dachowego, a ich montaż będzie prosty i szybki. Niekwestionowaną zaletą jest również możliwość stosowania na różnych typach dachów, w tym na tych o niewielkim kącie nachylenia. Blacha dachówkowa tworzy bowiem szczelną powierzchnię, chroniącą przed zaciekaniem.  Wykonanie dachu jest kosztownym przedsięwzięciem, dlatego gwarancję na długie lata zapewni nam jedynie wykorzystanie najlepszych jakościowo materiałów.

Elegancja na szczycie

Blachodachówki King firmy Blach-Stal to nie tylko funkcjonalne i trwałe pokrycie dachowe, ale również bardzo atrakcyjne wizualnie rozwiązanie. Arkusz blachy tworzą moduły o długości 350 mm, które doskonale imitują tradycyjne dachówki, stanowiąc w ten sposób ciekawą alternatywę dla ciężkich ceramicznych lub betonowych materiałów. Delikatna linia profilu o wysokości 23 mm przełamuje monotonię i sprawia, że pokryty dach zyskuje na lekkości. Co więcej, linia King dostępna jest w 20 kolorach z palety RAL od uniwersalnej bieli, poprzez brązy, zielenie i czerwienie, aż do głębokiej czerni, a dla miłośników ekstrawagandzkich propozycji również w kolorze niebieskim i żółtym.  Dodatkowo, poliestrowa warstwa wierzchnia, różniąca się grubością, występuje w błyszczącej wersji standard (od 25 mikronów) oraz wersji mat (od 35 mikronów). Dzięki temu z łatwością dobierzemy do pokrycia dachowego kolor orynnowania, stolarki, czy elewacji. Klasyczny charakter tłoczeń oraz bogata gama barw sprawiają, że blacha dachowa z kolekcji King firmy Blach-Stal pasować będzie do różnego rodzaju budynków, zarówno nowoczesnych, prostych brył, jak i domów aranżowanych na retro, niezależnie od stylu stanowiąc eleganckie zwieńczenie budynku.

Dach jako jeden z głównych elementów domu zasługuje na szczególną uwagę. Dobór odpowiedniego pokrycia przesądza o tym, czy będzie to konstrukcja wytrzymała i funkcjonująca bez zarzutu przez lata. Dachówka blaszana King firmy Blach-Stal zapewni nam nie tylko bezpieczne schronienie, ale sprawi, że  nawet zwykły dom nabierze królewskiego charakteru.

Kolekcja King firmy Blach-Stal:

Szerokość całkowita: 1190 mm

Szerokość krycia: 1100 mm

Długość modułu dachówki: 350 mm

Maksymalna zalecana długość arkusza: 6100 mm

Grubość blachy: 0,5-0,55 mm

Wysokość profilu: 23 mm

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Firma Blach-Stal, jeden z największych producentów blach dachowych w Polsce, została założona w 1994r. W trakcie 16-tu lat dynamicznego rozwoju stała się jednym z liderów w produkcji kompleksowych pokryć dachowych. Przedsiębiorstwo zatrudnia blisko 150 wyspecjalizowanych pracowników w zakładzie produkcyjnym w Bochni oraz w administracji i serwisie informatycznym w Rabce, a także w 42 oddziałach sprzedaży na teranie Polski i 7 na terenie Słowacji. Blach-Stal współpracuje z największymi światowymi koncernami, zajmującymi się produkcją wysokogatunkowej stali: Thyssen Krupp, ArcelorMital, USSteel. Firma dysponuje również specjalistyczną flotą transportową, liczącą ponad 25 samochodów, przeznaczonych do przewozu pokryć dachowych.

Blach Stal Sp. z o.o.

ul. Podhalańska 91