Gospodarka » Przemysł

Podlaskie firmy na Liście 500 – rekordowy awans Barter SA

Rzeczpospolita opublikowała listę 500 największych polskich przedsiębiorstw.

Z Podlasia tradycyjnie na najwyższych pozycjach (109 i 110) uplasowały się mleczarnie, a właściwie ich grupy kapitałowe – Mlekpol i Mlekovita. Zaraz za nimi jest białostocki importer węgla i gazu - spółka Barter SA, która ma na koncie rekordowy awans o 45 miejsc – jest na 168 miejscu (w poprzedniej edycji - 213).  To „znak czasu”, bowiem w  ostatnim roku najszybciej na liście awansowały (zwiększając swoje przychody) właśnie przedsiębiorstwa związane z przemysłem paliwowym, energetyką oraz surowcami.- To dla nas ważny awans;  większe przychody bowiem oznaczają większy udział spółki w rynku LPG i węgla – podkreśla Bernard Cichocki z Barter SA.  Kolejne pozycje na liście zajęły: Pfleiderer Grajewo SA, Unibep SA, spółdzielnia mleczarska Piątnica, Pronar Narew, białostocki SOTPM oraz Biazet.  -Pierwszy rzut oka na tegoroczną Listę 500 pozwala stwierdzić, że największe polskie przedsiębiorstwa już dawno zapomniały o kryzysie - komentuje wyniki rankingu Bogdan Wyżnikiewicz, wiceprezes Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową. Mediana (wartość środkowa) zmiany przychodów osiągnęła 13,2%, przy czym aż 412 przedsiębiorstw odnotowało wzrost przychodów, w tym 176 o więcej niż 20%. Lista została opracowana na podstawie sprawozdań finansowych firm oraz ankiet przesłanych do redakcji Rzeczpospolitej. Jest to już dziesiąta edycja 500 największych polskich firm.

Masz-Media