Firma » Finanse

Podsumowania i prognozy z okazji Dnia Księgowego

9 czerwca to Dzień Księgowego. Przy tej okazji przypominamy główne zmiany prawne, które wpłynęły i dopiero wpłyną na codzienną pracę księgowych – ludzi, bez których żaden biznes nie może się obejść. Co się wydarzyło i co nas czeka w nadchodzącym roku?
Wśród księgowych przeważają opinie, że rok od ostatniego Dnia Księgowego to czas trudny. Pojawiło się wiele nowelizacji przepisów, które miały bezpośredni wpływ na prowadzenie księgowości i rozliczenia przedsiębiorstw. Księgowi są raczej zgodni, że przepisy w Polsce są skomplikowane, a dynamika wprowadzanych zmian zbyt duża. Co czeka księgowych w ciągu najbliższych 12 miesięcy?

Co czeka księgowych i przedsiębiorców?

1. Odwrotne obciążenie VAT coraz bardziej powszechne. Od 1 lipca br. znacznie szerzej stosowana będzie procedura odwrotnego obciążenia VAT, obejmie ona bowiem transakcje sprzedaży sprzętu elektronicznego: laptopów, tabletów oraz smartfonów. Innymi słowy, obowiązek rozliczenia i zapłaty do urzędu VAT naliczonego sprzedawcy w przypadku tych transakcji zostanie przeniesiony na księgowego po stronie kupującego.

2. Odliczymy 50% VAT od paliwa. Zmiana zapowiedziana przed ponad rokiem wejdzie w życie 1 lipca. Przedsiębiorcy będą mogli odliczać połowę VAT naliczonego przy zakupach paliwa do pojazdów służbowych. Księgowym przybędzie niewątpliwie pracy, za to przedsiębiorcy podreperują nieco swoje finanse.

3. Ordynacja Podatkowa – oby szybko, oby sprawnie. Kwestia Ordynacji Podatkowej jest dyskutowana od ponad dwóch lat aż w końcu stała się ona przedmiotem rozgrywki politycznej. Miejmy nadzieję, że po wyborach parlamentarnych dobre pomysły w końcu przejdą w fazę wdrożeniową i przedsiębiorcy odczują zmiany na lepsze. Dziś znamy przynajmniej osiem wersji projektu Ordynacji, a mimo to dziś jest zbyt wcześnie, by mówić o jakichkolwiek realnych konkretach czy terminach. Pozostaje mieć nadzieję, że pozytywne zmiany nadejdą w ciągu roku.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://erp-view.pl/wiadomosci/podsumowania_i_prognozy_z_okazji_dnia_ksiegowego.html

openmediagroup