Firma » Biznes

Podsumowanie Forum Zrównoważonego Rozwoju Biznesu Rio+20

W tym tygodniu, na Forum Zrównoważonego Rozwoju Biznesu Rio+20 w brazylijskim Rio de Janeiro zapowiedziano podjęcie szeregu kroków, mających na celu wprowadzenie zasad zrównoważonego rozwoju do programów nauczania w szkołach biznesu i zarządzania.

Owocem Trzeciego Światowego Forum na rzecz Odpowiedzialnego Kształcenia Menedżerów są między innymi:
- Kompleksowe antykorupcyjne wytyczne na rzecz zmian w programie nauczania, raport pt. Zwalczanie ubóstwa poprzez kształcenie menedżerów: wyzwania, możliwości i rozwiązania oraz Globalne repozytorium zasobów na temat równouprawnienia płci, opracowane przez Grupy Robocze poszczególnych obszarów problemowych w ramach Zasad Odpowiedzialnego Kształcenia Menedżerów (PRME), inicjatywy wspieranej przez program ONZ - Global Compact.
- Ponadto, Inspirujący przewodnik wdrażania PRME: stawianie zrównoważonego rozwoju w centrum kształcenia menedżerów szczegółowo opisuje przykłady wdrażania przez szkoły biznesu i uniwersytety na całym świecie, procesów zmian w oparciu o Sześć Zasad PRME.
- W dokumencie zatytułowanym Deklaracja z Rio w sprawie wkładu wyższych uczelni i szkół zarządzania w przyszłość, jakiej pragniemy: plan dzia‎ł‎ań na rzecz kształcenia menedżerów do roku 2020 trzystu przedstawicieli wiodących szkół biznesu i uniwersytetów z całego świata zgodziło się przyją‎ć szereg konkretnych zobowiązań do działania, w tym:
- usunąć z listy tych sygnatariuszy, któ‏rzy nie dzielą się regularnie informacjami o postępach poczynionych we wdrażaniu PRME;
- uruchomić sekcje regionalne PRME, aby lepiej zaangażować społeczności związane z kształceniem menedżerów na poziomie lokalnym.

PRprimum