Technologie » Telekomunikacja

Podsumowanie konsultacji Karty Równoważności

Prace nad Kartą Równoważności będą kontynuowane pod patronatem UKE. 15 czerwca, podczas spotkania podsumowującego konsultacje rynkowe projektu Karty, operatorzy oraz regulator zgłosili uwagi, które zostaną wzięte pod uwagę w dalszych pracach.

TP zaproponowała powołanie wspólnych zespołów roboczych, które do 10 sierpnia dopracują rozwiązania zawarte w Karcie.  Nową wersję dokumentu TP przygotuje do 1 września.

„Zrobimy wszystko co w naszej mocy aby rozwiązania zawarte w Karcie nie budziły wątpliwości regulatora czy partnerów rynkowych i aby dokument ten był solidną i akceptowalną podstawą współpracy międzyoperatorskiej. Nie lekceważymy opinii krytycznych, pod warunkiem, że są merytoryczne" - powiedział Maciej Rogalski, dyrektor Pionu Współpracy Regulacyjnej Grupy TP.

Karta zawiera propozycje rozwiązań mających na celu zwiększenie przejrzystości w relacjach z operatorami alternatywnymi i wyeliminowanie wszelkich potencjalnych przesłanek dyskryminacji pozacenowej. Karta proponuje m.in. dostępne dla rynku zasady weryfikacji jakości usług hurtowych i detalicznych TP, bariery (tzw. chińskie mury) w przepływie informacji między częścią detaliczną i hurtową TP, system monitoringu i nadzoru zapewniający równe traktowanie klientów innych operatorów (wskaźniki KPI), wdrożenie szkoleń i systemów wynagradzania dla pracowników, które uniemożliwią zachowania dyskryminacyjne, a także zmiany w procedurach obsługi klientów. Karta będzie stanowić podstawę do dalszej pracy zespołów roboczych TP i operatorów alternatywnych. Zostaną zdefiniowane tematy będące przedmiotem prac zespołów. UKE będzie uczestnikiem tych prac.

Wydanie ogromnych środków na podział TP w sytuacji, gdy skutki decyzji regulacyjnych oraz kryzysu gospodarczego wymuszają wręcz na operatorach ograniczenia wydatków i inwestycji, nie jest dobrym sposobem na pobudzenie koniunktury na rynku. Karta rozwiąże zdiagnozowane przez regulatora problemy znacznie taniej i szybciej.

„Możemy zagwarantować, że w rozmowach o ostatecznym kształcie Karty równoważności i o jej wcielaniu w życie regulator i inni operatorzy mają w TP konsekwentnego i wiarygodnego partnera" - zapewnił Maciej Rogalski.

ap