Technologie » Komputery

Pojedyncze logowanie do systemów w firmie Polpharma SA jest oparte na Oracle Identity Management

Oracle Polska informuje, że w Zakładach Farmaceutycznych Polpharma SA zakończyło się wdrożenie systemu Pojedynczego Logowania, wykonanego w oparciu o produkty Oracle Identity Management 11g wchodzące w skład pakietu Oracle Fusion Middleware 11g.

Wdrożenie zostało przeprowadzone przez zespół konsultantów z działu Informatyki Polpharma SA w czasie 1 miesiąca.

Dzięki wdrożeniu systemu Pojedynczego Logowania użytkownicy systemów biznesowych (w tym Oracle E-Business Suite) po uwierzytelnieniu się do stacji roboczej w domenie Active Directory uzyskują dostęp do aplikacji biznesowych, w których mają aktywne konta.

W ramach wdrożenia została uruchomiona synchronizacja kont użytkowników w domenie Active Directory z kontami w aplikacjach biznesowych.

Wypowiedzi towarzyszące

"Nowy system Pojedynczego Logowania przyniósł użytkownikom biznesowym naszej firmy ogromną poprawę komfortu użytkowania systemów informatycznych" - mówi Robert Włodarczyk, Koordynator Zespołu Administratorów z Polpharma SA. "Korzyść ta wynika głównie z eliminacji konieczności posługiwania się różnymi hasłami w poszczególnych aplikacjach biznesowych. Użytkownicy podczas codziennej pracy z aplikacjami biznesowymi posługują się tylko jednym hasłem".

"Dzięki wdrożeniu systemu Pojedynczego Logowania uzyskaliśmy znaczące zwiększenie poziomu bezpieczeństwa naszych systemów informatycznych" – komentuje Adam Dembicki, Dyrektor Informatyki z Polpharma SA. "Stało się tak dzięki temu, że system pozwala na łatwe egzekwowanie wewnętrznych reguł dotyczących haseł w systemach informatycznych. Dodatkowo dział IT naszej firmy uzyskał większy komfort pracy dzięki automatyzacji powtarzalnych zadań administracyjnych".

Informacje dodatkowe

Pakiet Oracle Identity Management pozwala firmom całościowo zarządzać cyklem życia tożsamości użytkowników we wszystkich zasobach informatycznych przedsiębiorstwa, zarówno wewnątrz sieci korporacyjnej, jak i poza nią. Umożliwia szybsze wdrażanie aplikacji, stosowanie mechanizmów ochrony zasobów informatycznych przedsiębiorstwa, automatyczną eliminację ukrytych przywilejów dostępu i wiele innych działań. Pakiet można zastosować jako całościowe rozwiązanie lub wybrać tylko niektóre jego elementy według własnych, indywidualnych potrzeb. Oprogramowanie Oracle Identity Management należy do rodziny produktów Oracle Fusion Middleware, które umożliwiają zwiększenie efektywności działania, poprawę procesów podejmowania decyzji oraz obniżenie kosztów i ryzyka w różnych środowiskach informatycznych.

O Polpharmie

Polpharma jest największym polskim producentem leków generycznych oraz substancji farmaceutycznych. Produkuje szeroką gamę leków wydawanych na receptę i stosowanych w lecznictwie zamkniętym. Specjalnością firmy są preparaty stosowane w kardiologii, gastroenterologii i neurologii. Znaczącą część portfolio Polpharmy stanowią również leki dostępne bez recepty (OTC).

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą kompletnego, otwartego i zintegrowanego oprogramowania biznesowego oraz zestawów sprzętowych. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Oracle Polska na Facebooku

Blog Oracle Polska